biskjoldbruskkjertlene

Biskjoldbuskkjertlene ligger to og to på hver side av spiserøret bak skjoldbruskkjertelens sidelapper. Som vist på den lille figuren til venstre befinner de seg på høyde med VI. og VII. halsvirvel og I. brystvirvel.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Biskjoldbruskkjertlene er hormonproduserende, gulrøde kjertler som ligger på hver side av skjoldbruskkjertelen. Det er som regel fire ertestore kjertler, to på hver side, men antallet kan variere. De har en vekt på til sammen cirka 160 mg.

Faktaboks

Også kjent som
glandulae parathyroideae

De tilhører de endokrine organer og lager parathyreoideahormon (forkortet PTH, klinisk ofte bare kalt parathormon) som regulerer organismens kalkomsetning. Det er av betydning for oppsugingen av kalk i tarmen, for skjelettets innhold av kalk og for kalkutskillelsen gjennom nyrene.

Skade på biskjoldbruskkjertlene kan forekomme som følge av sykdom eller utilsiktet fjernelse ved operative inngrep. Det fører til nedsettelse av blodets kalkinnhold, med eventuelle kramper, tetani, mens svulstdannelse i kjertlene gir høyt kalkinnhold i blodet, avkalking av skjelettet, nyrestein og ofte magesår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg