Biskjoldbruskkjertlene.

Biskjoldbuskkjertlene ligger to og to på hver side av spiserøret bak skjoldbruskkjertelens sidelapper. Som vist på den lille figuren til venstre befinner de seg på høyde med VI. og VII. halsvirvel og I. brystvirvel.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Biskjoldbruskkjertlene er hormonproduserende, gulrøde kjertler som ligger bak på skjoldbruskkjertelen. Det er som regel fire ertstore kjertler, to på hver side, men antallet kan variere. De har til sammen en vekt på om lag 160 milligram.

Faktaboks

Også kjent som
glandulae parathyroideae

De er en del av hormonsystemet og lager parathyreoideahormon (forkortet PTH). Dette hormonet regulerer organismens kalsiumstoffskifte. Det er et polypeptid som er av betydning for oppsugingen av kalsium i tarmen, for skjelettets innhold av kalsium og for kalsiumutskillelsen gjennom nyrene.

Elektronmikroskopisk kan det skilles mellom aktive hovedceller med sensorer som registrerer konsentrasjonen av ekstracellulært kalsium på overflaten og stor mengde ru endoplasmatisk retikulum (RER), i motsetning til de passive hovedcellene med lite RER og få sekretgranula.

Skade

Skade på biskjoldbruskkjertlene kan forekomme som følge av sykdom eller utilsiktet fjernelse ved operative inngrep. Det fører til nedsettelse av blodets innhold av kalsium (hypokalsemi) med eventuelle kramper. Svulstdannelse i kjertlene gir derimot høy konsentrasjon av kalsium i blodet (hyperkalsemi), avkalking av skjelettet, nyrestein og ofte magesår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg