Thymus.

Thymus. Figuren viser hvor thymus er plassert i kroppen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Thymus er et avlangt, lappet organ bak brystbeinet. Det er en viktig del av immunsystemet, fordi T-cellene modnes der.

Faktaboks

Uttale
tˈymus
Etymologi
av gresk thymos; ordet betyr egentlig ‘livskraft, lyst, sinn’
Også kjent som
tymus, brissel
Thymus
Thymus er en del av det primære lymfatiske vevet hvor T-celler modnes.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Utvikling

Ved fødselen veier thymus 10 til 15 gram og er om lag fem centimeter langt. Det vokser langsomt, og når sin maksimale størrelse (cirka 30–40 gram) omkring puberteten.

Deretter skrumper organet inn, idet det erstattes av fett og/eller bindevev, en prosess som blant annet kan fremskyndes av sykdom, forgiftning og hormonell påvirkning. Likevel synes det å være i aktivitet hele livet, og man regner det som et sentralt (primært) lymfatisk organ, i motsetning til de andre lymfatiske organene som betegnes som perifere (sekundære).

Oppbygning

Thymus består av lapper, ofte to hovedlapper. Den består utvendig av en bark (cortex) og innenfor er det en sammenhengende marg (medulla). Blodkarene følger hovedsakelig grensen mellom barken og margen, og avgir et rikt nett av kapillarer til barkområdet.

Organet inneholder flere celletyper som er utviklet fra tredje svelg- eller gjellefure (spalten mellom tredje og fjerde gjellebue) i fosterets halsdel. En hovedtype har lange utløpere som flettes sammen til et nettverk, såkalte retikuloepiteliale celler (av latin rete, 'nett'). En annen hovedtype er lymfocytter som ligger spesielt tett i barkområdet. Under modningsprosessen kalles de T-celler (etter thymus, hvor de modnes) eller thymocytter. På tross av en livlig celledeling er det bare få av T-cellene som modnes fullstendig og forlater thymus via blodbanen, trolig fordi flesteparten ikke utvikler lymfocyttenes spesifisitet i immunforsvaret.

I margområdet er det færre thymocytter. Her er i stedet Hassalls legemer (corpuscula thymica), som er konsentrisk formede grupper av forgrenede celler med degenerasjonspreg; trolig er de rester av organets opprinnelige epiteliale anlegg.

Funksjoner

Mange av thymus' funksjoner er fremdeles ukjent, men man vet at organet også danner en rekke signalmolekyler med hormonkarakter.

Sykdommer

Det kan forekomme at thymus er medfødt defekt eller mangler helt, noe som disponerer for infeksjonssykdommer i alvorlig grad.

Svulster i thymus, thymomer, forekommer særlig ved autoimmune sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg