thymus

Thymus. Figuren viser hvor thymus er plassert i kroppen.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Thymus er en del av det primære lymfatiske vevet hvor T-celler modnes.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Thymus (brissel) er et avlangt, lappet organ bak brystbenet. Det er hovedorgan i immunsystemet og modningssted for T-lymfocytter, og regnes som lymfatisk vev.

Faktaboks

Uttale
tˈymus
Etymologi
av gresk thymos; ordet betyr egentlig ‘livskraft, lyst, sinn’
Også kjent som
tymus brissel

Utvikling

Thymus er relativt sett størst ved fødselen. Da veier organet 10 til 15 gram og er om lag fem centimeter langt. Siden vokser det langsommere og når sin maksimale størrelse (cirka 30–40 gram) omkring puberteten. Deretter skrumper organet inn, idet det erstattes av fett og/eller bindevev, en prosess som blant annet kan fremskyndes av sykdom, forgiftning og hormonell påvirkning. Likevel synes det å være i aktivitet hele livet, og man regner det som et sentralt (primært) lymfatisk organ, i motsetning til de andre lymfatiske organene som betegnes som perifere (sekundære).

Oppbygning

Thymus er lappet (ofte to hovedlapper) og består av en bark (cortex) og en sammenhengende marg (medulla). Blodkarene følger hovedsakelig grensen mellom bark og marg, og avgir et rikt nett av kapillarer til barkområdet.

Organet inneholder flere celletyper som er utviklet fra tredje svelg- eller gjellefure (spalten mellom 3. og 4. gjellebue) i den embryonale halsdelen. En hovedtype har lange utløpere som flettes sammen til et nettverk, såkalte retikuloepiteliale celler (av latin: rete, nett). En annen hovedtype er lymfocytter som ligger spesielt tett i barkområdet. Under modningsprosessen kalles de T-celler (etter thymus, hvor de modnes) eller thymocytter. På tross av en livlig celledeling er det bare få av T-cellene som modnes fullstendig og forlater thymus via blodbanen, trolig fordi flesteparten ikke utvikler lymfocyttenes spesifisitet i immunforsvaret.

I margområdet er det færre thymocytter. Her er i stedet Hassalls legemer (corpuscula thymica), som er konsentrisk formede grupper av forgrenede celler med degenerasjonspreg; trolig er de rester av organets opprinnelige epiteliale anlegg.

Funksjoner

Mange av thymus' funksjoner er fremdeles ukjent, men man vet at organet også danner en rekke signalmolekyler med hormonkarakter.

Sykdommer

Det kan forekomme at thymus er medfødt defekt eller mangler helt, noe som disponerer for infeksjonssykdommer i alvorlig grad.

Svulster i thymus, thymomer, forekommer særlig ved sykdommer der organismen danner immunreaksjoner mot eget vev (autoimmune sykdommer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg