Glomerulus (glomerulum) er en kapillarslynge i nyrebarken hvor blodet filtreres. Hver nyre har om lag én million slike glomeruli.

Når nyrearterien deler seg, dannes mange fine grener (arterioler) som løper radiært i nyrevevet. Hver av disse arteriolene ender i et slikt «nøste» av kapillarer, ikke mer enn 0,1 millimeter i diameter, som igjen samler seg i en fraførende arteriole (vas efferens) i nyrebarken.

Hvert glomerulum er omgitt av en tynn kapsel av flate celler som kalles Bowmans kapsel, etter den britiske anatomen sir William Bowman (1816–1892). Fordi den fraførende arteriolen har trangere lumen enn den tilførende (vas afferens), vil det oppstå et visst filtrasjonstrykk i de kapillære slyngene. Bowmans kapsel kler også kapillarene, men her har cellene utløpere (podocytter) som ikke slutter helt tett mot hverandre. Dermed presses væske, salter og avfallsstoffer ut mellom cellene, som et småmolekylært ultrafiltrat, mens større molekyler (proteiner) normalt holdes tilbake i blodbanen.

I alt filtreres det ut cirka 180 liter vann med løste stoffer i løpet av et døgn hos voksne. Dette ultrafiltratet fanges opp i Bowmans kapsel og ledes ut herfra via et lite rør (tubulus) i den motsatte enden av kapselen. I nyrens tubuli suges mesteparten av væsken opp igjen. Glomerulum med Bowmans kapsel kan så vidt sees i et nyresnitt som små, røde prikker. Sammen kalles de nyrekorpuskler eller Malpighis legemer etter den italienske anatomen Marcello Malpighi (1628–1694).

Der hvor den tilførende arteriolen går inn i Bowmans kapsel, ligger en gruppe celler som går under betegnelsen det juxtaglomerulære apparat (av latinsk iuxta, 'ved siden av'). De ligger dels separat, dels inngår de i tubulusapparatet. De produserer stoffer som påvirker blodtrykket. Formen glomerulum er den korrekte latinske betegnelsen, men glomerulus er blitt vanlig skrivemåte i den senere tid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. februar skrev Morten Mikalsen

Det skulle kanskje vært en egen artikkel på SML om podocytter. Fant ikke dette ved søk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.