Glomeruli

Mikroskopisk utsnitt av nyrevev med tubulusapparat. Glomeruli er merket med piler.

Glomeruli
Av .
Nyre.

Nyre. Snitt gjennom et nyrelegeme (corpusculum renis), også kalt Malpighis legeme. Denne delen av nyrevevet filtrerer blodet og danner av dette ultrafiltratet den første urinen eller forurinen som presses ut i rommet under den omkringliggende kapselen.

Av /KF-arkiv ※.

Glomerulus (glomerulum) er en kapillarslynge i nyrebarken hvor blodet filtreres. Hver nyre har om lag én million slike glomeruli.

Faktaboks

Uttale
glomˈerulus
Etymologi
av latin glomus, ‘nøste, klump’; flertall glomeruli. Grammatikalsk er glomus intetkjønn, og diminutivformen skulle derfor være glomerulum. I de senere årene har likevel den engelske formen glomerulus blitt dominerende.
Også kjent som

glomerulum

Når nyrearterien deler seg, dannes mange fine grener (arterioler) som løper radiært i nyrevevet. Hver av disse arteriolene ender i et slikt «nøste» av kapillarer, ikke mer enn 0,1 millimeter i diameter, som igjen samler seg i en fraførende arteriole (vas efferens) i nyrebarken.

Hvert glomerulum er omgitt av en tynn kapsel av flate celler som kalles Bowmans kapsel, etter den britiske anatomen sir William Bowman (1816–1892). Fordi den fraførende arteriolen har trangere lumen enn den tilførende (vas afferens), vil det oppstå et netto filtrasjonstrykk i de kapillære slyngene på cirka 15 mm Hg. Bowmans kapsel kler også kapillarene, men her har cellene utløpere (podocytter) som ikke slutter helt tett mot hverandre. Dermed presses væske, salter og avfallsstoffer ut mellom cellene, som et småmolekylært ultrafiltrat, mens større molekyler (proteiner) normalt holdes tilbake i blodbanen.

Glomeruluskapillarene mottar hos voksne cirka én liter blod hvert minutt, hvorav 600 ml er plasma. I alt filtreres det ut cirka 180 liter vann med løste stoffer i løpet av et døgn hos voksne. Dette ultrafiltratet fanges opp i Bowmans kapsel og ledes ut herfra via et lite rør (tubulus) i den motsatte enden av kapselen. I nyrens tubuli suges mesteparten av væsken opp igjen. Glomerulum med Bowmans kapsel kan så vidt sees i et nyresnitt som små, røde prikker. Sammen kalles de nyrekorpuskler eller Malpighis legemer etter den italienske anatomen Marcello Malpighi (1628–1694).

Der hvor den tilførende arteriolen går inn i Bowmans kapsel, ligger en gruppe celler som går under betegnelsen det juxtaglomerulære apparat (av latinsk iuxta, 'ved siden av'). De ligger dels separat, dels inngår de i tubulusapparatet. De produserer stoffer som påvirker blodtrykket. Formen glomerulum er den korrekte latinske betegnelsen, men glomerulus er blitt vanlig skrivemåte i den senere tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Mikalsen

Det skulle kanskje vært en egen artikkel på SML om podocytter. Fant ikke dette ved søk.

svarte Halvard Hiis

Hei Morten! Jeg er enig i at podocytter godt kan være en egen artikkel i leksikonet. Jeg skal be fagansvarlig skrive artikkelen. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg