Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

Glomerulonefritt oppstår i de fleste tilfeller ved at antigen-antistoff-komplekser slår seg ned i karnøstene og medfører vevsskade. I noen tilfeller er det sirkulerende antistoffer som er rettet direkte mot membranen i nyrenes karnøster. Unntaksvis kan det også være skade uten at det foreligger immunologiske reaksjoner i glomeruli, som ved granulomatose med polyangiitt.

Glomerulonefritt er karakterisert av funn i urinen: proteinuri, hematuri og sylindere. Ofte påvises urinfunn tilfeldig for eksempel ved helsekontroll av annen årsak. Tilstanden kan gi høyt blodtrykk og nedsatt nyrefunksjon. Diagnosen sikres ved nyrebiopsi.

Glomerulonefritt forekommer både akutt, subakutt og kronisk. Den akutte formen forekommer hyppigst hos barn og utløses vanligvis av en immunologisk respons etter halsinfeksjon med streptokokker. Dette er en hissig form for glomerulonefritt, men den er nesten alltid selvhelbredende og tilheler i løpet av noen uker.

Den kroniske formen av glomerulonefritt utvikler seg langsomt over flere år. Den vanligste formen kalles IgA-glomerulonefritt fordi man finner nedslag av IgA-immunglobulin i nyrebiopsi.

For mange av de kroniske glomerulonefrittene finnes ingen spesifikk behandling, men sykdommen kan vare hele livet uten å medføre behandligskrevende nyresvikt. En del andre kroniske former responderer på immunmodulerende behandling spesielt i de tilfeller hvor det er mye protein i urinen (nefrotisk syndrom).

Glomerulonefritter kan være forbundet med systemisk sykdom karakterisert av betennelsesforandringer i små kar, som Henoch-Schönleins purpura og granulomatose med polyangiitt. Tilstanden kan også være knyttet til andre immunologiske sykdommer som SLE (systemisk lupus erythematosus).

Selv om kronisk glomerulonefritt hos de fleste ikke fører til behandlingskrevende kronisk nyresvikt, kan i prinsippet alle typer føre til behov for nyreerstattende behandling med kronisk dialyse eller nyretransplantasjon. Dette er avhengig av hvor utbredt skadene er i nyrene. Pasientene med glomerulonefritt utgjør ti til femten prosent av alle som trenger dialyse og transplantasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.