Podocytter
Podocytter kler kapillarer i nyrenes karnøster. Åpningene mellom cellenes utløpere muliggjør ultrafiltrasjon.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Podocytter er spesialiserte epitelceller i Bowmans kapsel som omgir kapillarene i nyrenes karnøster (glomeruli). Podocytter spiller en viktig rolle i å forhindre at store molekyler som plasmaproteiner, eller blodceller kommer inn i ultrafiltratet i Bowmans kapsel (se ultrafiltrasjon).

Faktaboks

Uttale

p'odos'ytter

Etymologi
av gresk podos, ‘fot’, og kytos, ‘hulrom, celle’

Struktur

Podocyttene har lange utstikkere kalt fotprosesser som forgrenes fra cellekroppen. Fotprosessene omgir kapillarene i glomerulus og danner små filtrasjonsåpninger. Filtrasjonsåpningene har til sammen en flate på omtrent 1 kvadratmeter, og inneholder en rekke proteiner som nefrin og podocalyxin.

Funksjon

Blodet filtreres gjennom filtrasjonsåpningene som skapes mellom fotprosessene. Strukturen til filtrasjonsåpningene forhindrer store molekyler og plasmaproteiner som serum-albumin fra å komme inn i ultrafiltratet som danner primærurinen. Proteinuri kan således være et uttrykk for at filtreringsmekanismen ikke fungerer på grunn av en patologisk prosess (se nefritt). Mindre molekyler som vann, glukose og ioner kan passere filtrasjonsåpningene og dermed danne et ultrafiltrat i proksimale tubuli. Podocytter er også involvert i reguleringen av glomerulær filtrasjonshastighet (GFR). Når podocyttene trekker seg sammen, vil filtrasjonsåpningene lukke seg og GFR reduseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg