podocytter

Podocytter kler kapillarer i nyrenes karnøster. Åpningene mellom cellenes utløpere muliggjør ultrafiltrasjon.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Podocytter er spesialiserte epitelceller i Bowmans kapsel som omgir kapillarene i nyrenes karnøster (glomeruli). Podocytter spiller en viktig rolle i å forhindre at store molekyler som plasmaproteiner, eller blodceller kommer inn i ultrafiltratet i Bowmans kapsel (se ultrafiltrasjon).

Faktaboks

Uttale
p'odos'ytter
Etymologi
av gresk: podos, 'fot', og kytos, 'hulrom, celle'

Struktur

Podocyttene har lange utstikkere kalt fotprosesser som forgrenes fra cellekroppen. Fotprosessene omgir kapillarene i glomerulus og danner små filtrasjonsåpninger. Filtrasjonsåpningene inneholder en rekke proteiner som nefrin og podocalyxin.

Funksjon

Blodet filtreres gjennom filtrasjonsåpningene som skapes mellom fotprosessene. Strukturen til filtrasjonsåpningene forhindrer store molekyler og plasmaproteiner som serum-albumin fra å komme inn i ultrafiltratet. Proteinuri kan således være et uttrykk for at filtreringsmekanismen ikke fungerer på grunn av en patologisk prosess (se nefritt). Mindre molekyler som vann, glukose og ioner kan passere filtrasjonsåpningene og dermed danne et ultrafiltrat i proksimale tubuli. Podocytter er også involvert i reguleringen av glomerulær filtrasjonshastighet (GFR). Når podocyttene trekker seg sammen, vil filtrasjonsåpningene lukke seg og GFR reduseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg