Greenstick-brudd
Eksempel på greenstick-brudd. På strekkesiden er bruddet gjennomgående (korteks ryker). På bøyesiden er korteks intakt. Bruddet forekommer nesten utelukkende hos barn, som har et seigt skjelett med en tykk benhinne.
Greenstick-brudd
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Greenstick-brudd er et brudd som forekommer hos barn. Greenstick-brudd gir ofte en feilstilling, ettersom knokkelen bare er brukket på den ene siden. Muskeldrag vil derfor føre til at bruddet bøyer seg.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk greenstick, ‘ung vidjekvist’

Barn har et mykt og seigt skjelett med en tykk beinhinne, som gjør knoklene mer bøyelige enn hos voksne. Ved skade gir knokkelen etter på strekkesiden, der benbarken (korteks) ryker og åpner seg. På motsatt side (kompresjonssiden) presser knokkelen seg sammen, men selve benbarken er intakt.

Knokkelen kan da bli noe bøyd, uten at den knekker helt av. Det minner om en brukket kvist på et friskt løvtre der barken henger igjen på den ene siden, derav navnet.

Greenstick-brudd ses oftest i diafysen i lange rørknokler, men forekommer også i metafysen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg