Hånd-arm-vibrasjonssyndrom er skade i blodårer og nerver i fingre og hender på grunn av langvarig bruk av håndholdt vibrerende verktøy.

Faktaboks

Også kjent som

HAVS

Karakteristiske symptomer på HAVS er «hvite fingre», særlig i kulde, føleforstyrrelse/prikking, nedsatt kraft og fingerferdighet, samt smerter. Symptomene kan forekomme samtidig eller hver for seg.

Risikoen for å utvikle HAVS er blant annet avhengig av verktøyets vibrasjonsnivå, varighet av den daglige eksponeringen, materialet som bearbeides, og hvor mye kraft man må bruke når arbeidet utføres.

Vurdering

Det er arbeidsgivers ansvar å risikovurdere arbeidsoperasjoner. Bedriftshelsetjenesten kan bistå arbeidsgiveren i dette arbeidet. Forskjellig håndholdt verktøy gir forskjellig risiko for å utvikle HAVS, og det finnes tabeller for å regne ut dette. Arbeidstilsynet har fastsatt en grenseverdi for hvor mye vibrasjon man kan eksponeres for i løpet av en dag.

Tiltak

Ved mistanke om begynnende HAVS bør bedriftshelsetjenesten kontaktes for en vurdering. Endring av arbeidsoppgaver vil kunne være et aktuelt tiltak.

Det kan også være aktuelt med utredning ved en arbeidsmedisinsk poliklinikk. Dersom HAVS blir konstatert vil dette kunne godkjennes av NAV som en yrkessykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg