Hørselsbanen er en forbindelseskjede av sensoriske, myeliniserte nerveceller som utgår fra hårcellene i Cortis organ i det indre øre. Banen ender i storehjernens temporale barkområde (Brodmanns area 41).

Forløp

Banen danner et komplisert mønster med flere innskutte kjerner. Kompleksiteten medfører at beskrivelsene i de forskjellige lærebøkene kan variere.

Første nervecelle

Første nervecelle er bipolare nerveceller fra ganglion spirale/cochleare, ut fra modiolus i sneglehuset, og går som pars cochlearis (del av 8. hjernenerve, nervus vestibulocochlearis). Nervefibrene går gjennom meatus acusticus internus og den indre øregangsåpningen (porus acusticus internus) i bunnen av tinningbeinet, deler seg og ender i to kjerner:

  • nucleus cochlearis anterior (nevroner fra sneglehusets apikale del) og
  • nucleus cochlearis posterior (nevroner fra sneglehusets basale del) på siden av medulla oblongata.

Andre nervecelle

Andre nervecelle danner en direkte og en indirekte bane fra de to cochleariskjernene. Den direkte banen (striae acusticae) utgår fra nucleus cochlearis posterior, over på motsatt side til lemniscus lateralis og ender i firhøyenes colliculus inferior i mesencephalon.

Den indirekte banen går fra nucleus cochlearis anterior i en ventral bue (corpus trapezoideum) over til motsatt side, men med forbindelse til flere innskutte kjerner underveis. Den forenes med den direkte banen i lemniscus lateralis, og ender som den i colliculus inferior. Noen fibre krysser ikke, men går inn i lemniscus lateralis på samme side.

Tredje nervecelle

I kjernen colliculus inferior kobles fibrene om. Noen går tvers over medianlinjen og tilbake til den opprinnelige (samme) side. En ensidig skade av hørselbanen vil dermed ikke føre til total hørselnedsettelse.

Fjerde nervecelle

Fra colliculus inferior går nervefibrene til relékjernen corpus geniculatum mediale i bunnen av thalamus, gjennom capsula interna og derfra videre som bane i femte nervecelle.

Femte nervecelle

Femte nervecelle fører nervefibrene i vifteform (radiatio acustica) til den primære hørselsbarken i gyri temporales transversi og gyrus temporalis superior (Brodmanns area 41).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg