Halsvenestuvning er opphopning av blod i halsvenene (vena jugularis externa). Dette skyldes som oftest hjertesvikt, men kan også være resultatet av hjertetamponade, lungeembolisme eller andre tilstander (for eksempel en svulst) som hindrer det venøse blodomløpet fra den øvre hulvenen (vena cava superior).

Når man står, vil tyngdekraften og venetrykket føre det venøse blodet ned og vekk fra hodet. Da føres blodet til den øvre hulvenen (vena cava superior) som så fører blodet inn i høyre forkammer i hjertet. Derfra går blodet videre til høyre hjertekammer og videre inn i lungekretsløpet. Fra lungekretsløpet returnerer blodet til hjertet, men da i venstre forkammer og så videre i venstre ventrikkel og ut i hovedpulsåren (aorta). Under friske forhold drives blodet vekk så effektivt at det ikke hoper seg opp i venene mens en står.

Når man ligger flatt, har ikke tyngdekraften denne kraften på det venøse blodet. Derfor er det normalt at halsvenene er utspilt så man kan se dem på en liggende person. Hvis man så hever hodeenden, ser man på en frisk person at halsvenene blir usynlige før 45° hevet hode. Hvis de forblir utspilte forbi dette, har pasienten halsvenestuvning. Da kan man mistenke en tilgrunnliggende sykdom.

En frisk person kan fremprovosere utbulning av halsvenene stående ved Valsalvas manøver, og det er da ikke tegn på sykdom, men et resultat av manøveren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg