Lungeembolisme

Illustrasjonen viser en blodpropp i den store nedre hulvenen (vena cava inferior). Blodproppen kommer inn i hjertets høyre forkammer, så høyre hovedkammer før den går ut i lungearterien. Her går blodproppen til venstre lunge og blokkerer en av forgreningene. Resultatet er manglende blodtilførsel til en del av lungen.

Lungeembolisme
Av /Shutterstock.

Lungeembolisme er en sykdomstilstand forårsaket av blodpropper (embolier) som er ført med blodet til lungekretsløpet. Dette er de blodårene som fører blod fra høyre hjertehalvdel til de små blodårene i lungene der gassutvekslingen foregår.

Lungeembolisme skyldes som regel en løsnet blodpropp fra en vene i beinet eller bekkenet. Tilstanden er alvorlig og må behandles raskt.

Lungeembolisme gir ofte brystsmerter og tung pust. Man kan også ha feber og blodig oppspytt. CT er den mest brukte formen for bildediagnostikk av lungeembolisme.

Behandlingen går ut på å løsne opp blodproppen med medikamenter.

Årsaker

Over 90 prosent av blodproppene som setter seg fast i lungekretsløpet, stammer fra blodpropper som er dannet i venene i beina eller bekkenet (dyp venetrombose). Faktorer som disponerer for slike blodpropper vil derfor også disponere for lungeembolisme. Slike faktorer kan være skader, operative inngrep, langvarig immobilitet, svangerskap/fødsel, kreft, alvorlige infeksjonssykdommer og bruk av p-piller.

Pasienter som har hatt venøs blodpropp eller lungeembolisme tidligere er disponert for å få det igjen.

Man kan være arvelig disponert for blodpropp i venesystemet ved at man har for lave konsentrasjoner av koagulasjonshemmere i blodet, eller har endringer i koagulasjonsfaktorer som medfører økt tendens til blodproppdannelse. Koagulasjonsfaktorer er proteiner som gjør at blodet levrer seg (koagulerer).

Sykdomsmekanisme

Når det er dannet en blodpropp i en vene, sitter den som regel fast i veggen på venen. Imidlertid kan hele eller en del av blodproppen løsne fra veneveggen og føres med blodstrømmen til hjertet, gjennom høyre hjertehalvdel og ut i lungekretsløpet. Størrelsen (diameteren) på blodårene i avtar fra hjertet og utover i forgreningene til lungevevet. På grunn av dette vil blodproppene kile seg fast når blodåren blir for trang. Dette medfører stopp i sirkulasjonen i det området av lungen som disse blodårene forsyner.

Symptomer

Pasientene kan merke smerter i brystet og tung pust. Noen får i tillegg hoste med blodig oppspytt (hemoptyse) og feber, eller de besvimer. Hvis en større del av kretsløpet blokkeres, kan pasienten dø før man får tid til å starte behandling.

Diagnose

Det kan være vanskelig å stille diagnosen lungeembolisme. Symptomene kan forveksles med andre tilstander som hjerteinfarkt, lungebetennelse, astma, pneumothorax (sammenfall av lungen) og smerter i muskler og skjelett. Ved undersøkelse finner man vanligvis nedsatt oksygeninnhold i blodet. Verken EKG eller røntgenbilde av lungene er egnet til å påvise lungeembolisme, men kan brukes til å påvise enkelte av de andre tilstandene som er nevnt ovenfor.

Undersøkelse av lungekretsløpet ved hjelp av intravenøs injeksjon av radioaktivt merket materiale kan i mange tilfeller være tilstrekkelig til å utelukke eller bekrefte diagnosen lungeembolisme. Alternativt kan man stille diagnosen ved hjelp av CT-undersøkelse der man tilfører kontrastvæske intravenøst. CT er den mest brukte formen for billeddiagnostikk i forbindelse med lungeembolisme.

Dersom det etter de ovenfor nevnte undersøkelsene fortsatt er tvil om diagnosen, kan man gjøre en røntgenundersøkelse med injeksjon av kontrast direkte i lungekretsløpet (pulmonal angiografi). Blodprøver for måling av nedbrytningsprodukter av fibrin kan også være til nytte i den diagnostiske prosessen.

Behandling

Lungeembolisme behandles med medikamenter som hemmer koagulasjonen. På sykehuset får pasientene heparin, som har raskt innsettende, antikoagulerende virkning. Deretter man går over til tablettbehandling som pasienten kan fortsette med hjemme.

Behandlingstidens varighet vil i særlig grad avhenge av om pasienten har hatt blodpropp tidligere. Ved alvorlige tilfeller av lungeembolisme starter man behandling med medikamenter som løser opp blodproppene, og en sjelden gang kan det også være aktuelt med operativ behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg