Hjertetamponade er en væskeansamling i hjerteposen (perikardiet) som medfører at hjertets pumpebevegelser blir hemmet. Dette vil kunne medføre tegn på svikt i blodsirkulasjonen og gi symptomer som ved akutt hjertesvikt, for eksempel pustevansker. De mest alvorlige tilfellene kan skyldes blødning i hjerteposen, og ubehandlet kan personen få hjertestans.

Akutt hjertetamponade er hyppigst etter hjertekirurgi på grunn av blødninger inn i hjerteposen. Det kan også skyldes hjerteruptur som følge av hjerteinfarkt eller en påført stikkskade mot hjerteregionen. Behandlingen i en slik sammenheng er primært kirurgisk med åpning av brystkassen, og dette kan være beheftet med noe dramatikk.

Om væskeansamlingen rundt hjertet skyldes en mer gradvis ansamling av serøs væske omtales dette ofte som at personen har perikardvæske. Det kan da bli nødvendig å få tømt ut væsken gjennom en punksjon (innstikk) i hjerteposen (perikardiocentese). Også ved hjerteposebetennelse (perikarditt) kan det bli så markert væskedannelse at hjertets pumpefunksjon hindres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg