Handelsnavn er det navnet et legemiddelfirma setter på et legemiddel. Handelsnavn er viktig for å identifisere og forhindre forveksling med andre legemidler på markedet. Handelsnavn er synonymt med preparatnavn.

Virkestoff og handelsnavn

Virkestoffet er det kjemisk aktive stoffet i legemidlet. Et legemiddel som inneholder samme virkestoff kan ha mange ulike handelsnavn, fordi legemiddelfirmaene setter sitt eget navn på legemidler. Handelsnavn er som oftest forskjellig fra virkestoffet.

Eksempel

Paracetamol (virkestoffnavn) blir markedsført under mange handelsnavn i verden. De mest kjente handelsnavnene i Norge er Paracet®, Panodil® og Pinex®.

Virkestoffnavnet er alltid oppført med mindre skrift enn handelsnavnet på fabrikantens pakning.

Brukervennlige handelsnavn

Handelsnavn er som oftest mer brukervennlig enn virkestoffnavnet. Det er gjerne kortere og mer lettere å uttale. Det stilles ikke krav om at handelsnavnet skal beskrive virkningen til legemiddelet.

Eksempel

Legemiddelet Trulicity® brukes mot diabetes type 2. Handelsnavnet sier oss ingenting om dets virkning, men har forstavelse som høres ut som «true». «True» antyder pålitelighet. Handelsnavnet antyder også «simplicity», og hinter til at legemiddelet er lett å bruke.

Handelsnavnet Trulicity® er i tillegg kort, og kan være lettere å uttale og huske enn virkestoffnavnet dulaglutide.

Xylometazolin er virkestoffet i nesesprayen Otrivin (handelnavn).

Godkjenning

Før handelsnavnet til et legemiddel kan godkjennes og selges i Norge, må det oppfylle krav stilt av myndighetene. Kravene er beskrevet i legemiddelforskriften. Det stilles krav om at handelsnavnet ikke skal kunne forveksles med virkestoffnavnet og det skal heller ikke kunne gi grunnlag for forveksling med andre legemidler eller gi grunnlag for feil bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg