Hemianopsi.

Hemianopsi. Sirklene til venstre representerer det venstre øyets synsfelt og sirklene til høyre det høyre øyets synsfelt. Utfall av synsfeltet er markert med blått. Øverst sees homonym eller samsidig hemianopsi ved en sykdomsprosess i den venstre synsbanen bakenfor synsnervekrysningen. Nervetrådene fra begge øynenes venstre netthinnehalvdel er blitt ødelagt, og høyre halvdel av synsfeltet er gått tapt på begge øynene. Denne formen for hemianopsi sees ved hjernesykdommer som apopleksi eller hjernesvulst. Nederst: Heteronym eller bitemporal hemianopsi (av latinsk tempus, «tinning»). Denne formen for hemianopsi skyldes en sykdomsprosess i eller nær selve synsnervekrysningen, for eksempel en svulst i eller nær ved hypofysen. De kryssende nervetrådene fra de to øynenes netthinner er skadet, dermed er den ytre halvdelen av begge øynenes synsfelt gått tapt.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Syn.

Syn. Fremstilling av synsbanene sett nedenfra. Den indre halvparten av synsfeltet for hvert øye projiseres på den ytre delen av netthinnen, hvorfra nervefibrene går ukrysset bak til synsbarken. Den ytre halvparten av synsfeltet projiseres på den indre del av netthinnen, hvorfra nervefibrene krysser side i synsnervekrysningen.

Av /KF-arkiv ※.

Hemianopsi er tap av halve synsfeltet på begge øyne. Hemianopsi forekommer som symptom ved sykdomsprosesser ved synsnervekrysningen eller ved en skade av synsbanene bakenfor synsnervekrysningen.

Faktaboks

Uttale
hemianopsˈi
Etymologi
gresk ‘halvblindhet’

Homonym og heteronym

I synsnervekrysningen, som ligger umiddelbart foran hypofysen, forenes nervetrådene fra venstre halvdel av hver netthinne til én synsbane som går bakover i venstre hjernehalvdel, og nervetrådene fra netthinnenes høyre halvdel samles til en synsbane som går til høyre hjernehalvdel.

Homonym

Homonym hemianopsi kalles det når samme halvdel av synsfeltet (enten høyre eller venstre) faller ut på begge øynene. Dette skyldes skade på en av synsbanene bakenfor synsnervekrysningen. Kalles også samsidig hemianopsi.

Heteronym

Ved heteronym hemianopsi mangler man den ytre halvdelen av synsfeltet på begge øynene. Dette kan skyldes en sykdomsprosess i eller nær selve synsnervekrysningen hvor de kryssende nervetrådene bli skadet. Dette kalles også bitemporal hemianopsi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg