hemianopsi

Hemianopsi. Sirklene til venstre representerer det venstre øyets synsfelt og sirklene til høyre det høyre øyets synsfelt. Utfall av synsfeltet er markert med blått. Øverst sees homonym eller samsidig hemianopsi ved en sykdomsprosess i den venstre synsbanen bakenfor synsnervekrysningen. Nervetrådene fra begge øynenes venstre netthinnehalvdel er blitt ødelagt, og høyre halvdel av synsfeltet er gått tapt på begge øynene. Denne formen for hemianopsi sees ved hjernesykdommer som apopleksi eller hjernesvulst. Nederst: Heteronym eller bitemporal hemianopsi (av latinsk tempus, «tinning»). Denne formen for hemianopsi skyldes en sykdomsprosess i eller nær selve synsnervekrysningen, for eksempel en svulst i eller nær ved hypofysen. De kryssende nervetrådene fra de to øynenes netthinner er skadet, dermed er den ytre halvdelen av begge øynenes synsfelt gått tapt.

Hemianopsi. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Hemianopsi er tap av halve synsfeltet på begge øyne. Hemianopsi forekommer som symptom ved sykdomsprosesser ved synsnervekrysningen eller ved en av synsbanene bakenfor krysningsstedet.

Faktaboks

Uttale
hemianopsˈi
Etymologi
gresk ‘halvblindhet’

Homonym og heteronym

I synsnervekrysningen, som ligger umiddelbart foran hypofysen, forenes nervetrådene fra venstre halvdel av hver netthinne til en synsbane som går bakover i venstre hjernehalvdel, og nervetrådene fra netthinnenes høyre halvdel samles til en synsbane som går til høyre hjernehalvdel.

HOMONYM

Ved en skade på en av disse synsbanene bakenfor synsnervekrysningen vil samme halvdel av synsfeltet (enten høyre eller venstre) falle ut på begge øynene, såkalt homonym eller samsidig hemianopsi.

Heteronym

Ved en sykdomsprosess i eller nær selve synsnervekrysningen kan de kryssende nervetrådene bli skadet, slik at den ytre halvdelen av synsfeltet på begge øynene går tapt. Dette betegnes heteronym eller bitemporal hemianopsi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg