Heterokromi
Heterokromi er det fenomenet at de to øynenes regnbuehinne har ulik farge eller ulik fargeintensitet.
Heterokromi

Heterokromi er en tilstand hvor høyre og venstre øyes regnbuehinne (iris) har ulik farge eller fargeintensitet.

Faktaboks

Uttale
heterokromˈi
Etymologi
gresk heteros, ‘ulik’, og khroma, ‘farge’

Hos noen kan anlegget til heterokromi være medfødt, og tilstanden vil da i hvert fall bli synlig i tidlig småbarnsalder. I slike tilfeller er den ulike øyefargen det eneste objektive øyefunn, og begge øyne vil ha normalt syn.

Heterokromi kan også være ervervet, og kan da i noen tilfeller skyldes aktive sykdomsprosesser som kan medføre funksjonstap også i andre deler av øyet. En slik tilstand er Fuchs heterokrome iridosyklitt, hvor en énsidig kronisk og lavgradig iridosyklitt gir mer eller mindre avfarging av det affiserte øyes regnbuehinne, samtidig som betennelsen også kan medføre utvikling både av grå stær og grønn stær i det samme øyet.

Flere andre énsidige langvarige og kraftige betennelsesprosesser inne i øyet vil også kunne føre til grålig misfarging og atrofi av regnbuehinnen. Ved øyeskader med fremmedlegemer av jern og stål som oversees og ikke raskt fjernes fra øyets indre, vil en toksisk prosess inne i øyet (siderose) medføre brunlig misfarging av regnbuehinne og linse, samt degenerative netthinneforandringer som gradvis vil kunne føre til blindhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg