regnbuehinnebetennelse

Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier
Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier, etter drypping med pupilleutvidende dråper

Artikkelstart

Regnbuehinnebetennelse er en akutt eller kronisk øyebetennelse i regnbuehinnen (iris). Symptomene ved akutt regnbuehinnebetennelse minner mye om symptomene ved akutt grønn stær (vinkelblokkglaukom) og hornhinnebetennelse. Alle tilstandene krever hurtig behandling, men med helt forskjellige legemidler. Feilaktig behandling kan få alvorlige følger. Man må derfor aldri innlate seg på førstehjelpsbehandling med øyedråper som andre har fått ordinert mot lignende symptomer.

Faktaboks

Også kjent som
iritt

Årsaker

Tilstanden kalles også fremre uveitt, og har mange av de samme årsakene som uveitt.

Symptomer

Symptomene ved akutt regnbuehinnebetennelse utvikler seg vanligvis i løpet av noen få døgn. De viktigste symptomene er:

  • smerter
  • lysskyhet
  • tåreflod
  • nedsatt syn

Regnbuehinnen, og særlig strålelegemet (corpus ciliare), inneholder tallrike nerver, og smertene oppstår når det betente vevet hovner opp og trykker mot nerveendene. Smertene kan bli meget voldsomme og stråle fra øyet ut i tinningen eller nedover i kjeveregionen. Øyet er også meget ømt. Smertene forverres av sterkt lys.

Synet blir uklart fordi hvite blodceller og fibrin siver ut fra blodkarene i regnbuehinnen og strålelegemet og slemmes opp i kammervannet, det vil si den normalt krystallklare væsken i fremre øyekammer. I lette tilfeller er synssvekkelsen ubetydelig, og når øyelegen belyser øyet med en smal lysstråle, ser man betennelsesproduktene som en tåkestripe i kammervannet. I kraftige tilfeller er kammervannet helt uklart, og pasienten kan kanskje bare så vidt skimte forskjell på lys og mørke. Ved særlig voldsomme betennelser kan det dannes et opptil flere millimeter tykt pusslag, som samler seg nedad i det fremre øyekammeret (hypopyon).

Blodkarene i bindehinnen utvides og derfor ser øyet rødt ut. Pupillen blir etter hvert meget liten på grunn av betennelsen, og dermed kommer bakflaten av regnbuehinnen i nærmere kontakt med linsens forflate. Dette kan føre til en hel eller delvis sammengroing av regnbuehinnen og øyelinsen, fordi det mellom de to flatene avleires fibrin som etter hvert kan utvikles til faste forbindelser, synekier. Slike avgrensede sammengroinger gir pupillen uregelmessig form. Hvis hele pupilleranden "gror" fast til linsen kan avløpet for kammervann mellom fremre og bakre øyekammer blokkeres. Kammervannet, som produseres i strålelegemet, vil dermed bli demmet opp i bakre øyekammer, og det vil fremkalle en kraftig og potensielt skadelig trykkstigning i øyet.

Behandling

Man må behandle akutt regnbuehinnebetennelse så hurtig som mulig for å forebygge mén, og man bør derfor straks søke lege ved smerter i det ene eller begge øynene. Ved behandlingen forsøker man dels å dempe betennelsesreaksjonene, dels å hindre sammenvoksningen mellom regnbuehinnen og linsen.

I de lettere tilfellene er lokalbehandling med øyedråper eller øyesalve tilstrekkelig. Man kan dempe den immunologiske betennelsesreaksjonen med preparater som inneholder glukokortikoider, for eksempel deksametason eller prednisolon. Dessuten anvendes atropin eller cyclopentolat, som lammer ringmuskelen i regnbuehinnen og muskulaturen i strålelegemet. Derved oppnår man å utvide pupillen (mydriasis), slik at regnbuehinnen ikke så lett fester seg til linsens forflate. Samtidig inntrer det vanligvis en betydelig smertelindring.

I kraftigere tilfeller må den lokale behandlingen suppleres med glukokortikoider i tablettform, oftest prednisolon. I de sjeldne tilfellene hvor det foreligger en bakteriell infeksjon i øyets indre, behandler man med antibiotika, både lokalt og generelt. Hvis tilstanden kompliseres med en trykkstigning i øyet (grønn stær), gir man et medikament som nedsetter dannelsen av kammervann.

Komplikasjoner

Ved tidlig behandling helbredes akutt iridosyklitt vanligvis i løpet av noen uker. Tilstanden går sikrest og raskest tilbake hvis pasienten tar det med ro og unngår sterkt sollys den første tiden. Noen pasienter kan i en årrekke være plaget av stadig oppblussende iridosyklitter. Langtidsprognosen er likevel meget god for de aller fleste med slike betennelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg