Hjertekirurgi er den delen av kirurgien hvor man med operative inngrep på selve hjertet søker å korrigere medfødte eller ervervede hjertesykdommer.

Hjertekirurgien har hatt en rivende utvikling fra 1950-årene og gjør det mulig å helbrede eller hjelpe mange pasienter med invalidiserende eller dødelige hjertesykdommer av forskjellige slag. Fremgangen skjøt for alvor fart da utviklingen av den moderne anestesiologi gjorde det mulig å operere i åpnet brystkasse, da teknikken med nedkjøling (hypotermi) gav kirurgen lengre tid til disposisjon under operasjonen, og sist, men ikke minst utviklingen av hjerte-lunge-maskinen, som har muliggjort operasjoner på åpent, «blodtomt» hjerte, idet maskinen overtar hjertets pumpearbeid og lungenes pustefunksjon under operasjonen.

Uunnværlig betydning har også utviklingen av røntgenologi, fysiologi og biokjemi hatt, både for undersøkelse og vurdering av pasienten før operasjonen, og for overvåkningen av pasienten etter operasjonen. I Norge drives hjertekirurgi ved alle våre 5 regionsykehus samt ved en del private klinikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg