hjertetransplantasjon

Hjerte. Frontalsnitt gjennom brystkassen som viser hjertets posisjon i forhold til øvrige organer i brysthulen.

Hjerte. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hjertetransplantasjon er overføring av hjerte fra et individ til et annet. Giveren er et nylig avdød individ. Mottakeren har en alvorlig medfødt hjertesvikt eller en hjertesykdom som gjør at han eller hun ikke lenger kan leve med sitt eget hjerte. Den første hjertetransplantasjonen ble gjort av den sørafrikanske kirurgen Christiaan Barnard på Groote Schuur sykehuset i Cape Town i 1967. Mottakeren levde i 18 døgn. Det teknisk-vitenskapelige grunnlaget for hjertetransplantasjoner var lagt i USA, særlig under ledelse av den amerikanske kirurgen Norman Shumway. Den første hjertetransplantasjonen i Skandinavia ble utført på Rikshospitalet i Oslo i 1983. Inntil 2005 er det utført 506 hjertetransplantasjoner i Norge, alle ved Rikshospitalet. Resultatene ved hjertetransplantasjon er i dag meget gode og sikrer i de fleste tilfellene mottakeren et langt og godt liv. Ved noen få hjertetransplantasjoner overføres også lungene sammen med hjertet.

Det største problemet ved hjertetransplantasjon, som ved andre allotransplantasjoner, er forkastelsesreaksjoner. Mottakerens immunapparat oppdager at det er overført et fremmed organ med fremmede vevstyper. En forutsetning for et vellykket resultat er at forkastelsesreaksjonen kan hindres eller tilstrekkelig hemmes med immunsuppressiv behandling. Et annet problem ved hjertetransplantasjon er at hjertet, for å unngå skade pga. mangel på blodsirkulasjon, i løpet av meget få timer må overføres fra giver til mottaker.

Pga. mangel på tilstrekkelig antall, nylig avdøde givere, kan ikke alle som har behov for hjertetransplantasjon få tilbud om det (2005). Særlig på verdensbasis er dette et stort problem. Dette er årsaken til at det foregår stor forskningsvirksomhet for å se om man kan gjøre hjertetransplantasjon med hjerte fra dyr, særlig gris (se xenotransplantasjon) eller bruke kunstige hjertepumper over lang tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg