Sterkt hypoterme personer skal bringes til spesialisert sykehus for gjenoppvarming under pågående, livreddende førstehjelp. Ingen er døde før de er varme og døde. Vi vet at det er mulig å overleve kroppstemperatur under 15 °C.
Ved hypoterm hjertestans er målet å varme opp pasienten og få hjertet til å slå, slik at hjernen igjen kan bli forsynt med oksygenrikt blod. Det er generelt vanskelig å få hjertet i gang igjen ved kroppstemperatur under 30 °C. Derfor er det viktig med effektiv hjerte-lunge-redning under transport til et spesialisert sykehus. Ved hjelp av hjertekompresjoner og innblåsninger kan man forsyne den kalde hjernen med oksygen inntil mer avansert behandling kan iverksettes. Hjerte-lunge-redning skal også startes dersom man er usikker på om pasienten har hjertestans.
Injeksjon av intravenøse medikamenter bør gjøres med stor forsiktighet, da vi vet lite om hvordan den kalde kroppen reagerer på forskjellige medisiner. Flere studier tyder på at medikamentene virker annerledes ved lave temperaturer.
På sykehuset behandles hypoterme hjertestanspasienter ved hjelp av hjerte-lunge-maskin, som er en effektiv oppvarmingsmetode og tilfører kroppen oksygen. Likevel forekommer det ofte komplikasjoner, og dødeligheten av aksidentell hypotermi ligger i flere studier mellom 30 og 40 prosent. Hjertestans, hjertesvikt, blødninger og annen organsvikt er blant komplikasjonene som kan oppstå under oppvarming.
Hypoterme personer uten hjertestans skal behandles forsiktig. Uforsiktig håndtering og mye bevegelse av pasienten øker risiko for hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans. Våte klær fjernes, og personen pakkes inn i tørre tepper eller dyner under transport. Varmetepper eller andre varmekilder kan brukes, men svært forsiktig, ettersom kald hud er utsatt for å få brannskader. Målet med oppvarming underveis til sykehus er å unngå at pasienten blir ytterligere nedkjølt. Hos en hypoterm pasient som ikke har hjertestans, vil man gjerne bruke varmluftsteppe under den aktive oppvarmingen på sykehus.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.