Figur hjertet
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hjertekontraktilitet er hjertets evne til å trekke seg sammen og pumpe blod. Dette avgjøres i hovedsak av to faktorer: endediastolisk volum (forkortet EDV) og afterload.

Det endediastoliske volumet er den mengden blod som befinner seg i hovedkamrene etter fylningsfasen (diastolen). Det endediastoliske volumet er vanligvis på rundt 120 milliliter. Ifølge Frank Starlings Hjertelov, vil en økning i det endediastoliske volumet øke hjertets slagvolum.

Endediastolisk volum

Endediastolisk volum er avgjørende for hjertets slagvolum. Enkelt forklart vil en økning i det endediastoliske volumet øke hjertets slagvolum, mens en reduksjon i endediastolisk volum reduserer slagvolumet (se Frank Starlings Lov).

Flere faktorer påvirker endediastolisk volum. For det første vil økt venøs tilbakestrømning til hjertet gi en økning i atrienes fylningstrykk. Dette vil igjen øke blodstrømmen fra forkamrene til hovedkamrene, noe som dermed øker det endediastoliske volumet.

En annen faktor er hovedkamrenes fleksibilitet og mulighet for utvidelse (compliance), altså hovedkamrenes evne til å utvide seg når det fylles med blod. Det avgjøres blant annet av forholdet mellom elastiske og kollagene fibre i hjertemuskelveggen. Lavere fleksibilitet betyr at det endediastoliske volumet blir mindre.

En tredje faktor er hovedkamrenes fylningstid. Tiden hjertet har på å fylle seg synker med økende hjertefrekvens. Ved veldig høy hjertefrekvens, vil den lave fylningstiden begrense det endediastoliske volumet, og dermed hovedkammerets slagvolum.

Afterload

Afterload er kreftene som hjertet må pumpe mot, og tilsvarer blodtrykket i aorta (hovedpulsåren). For at aortaklaffen skal åpnes og venstre hovedkammer skal være i stand til å pumpe blod til resten av kroppen må trykket i venstre hovedkammer være større enn trykket i aorta.

Økt trykk i aorta, som ved høyt blodtrykk, reduserer hjertets slagvolum. Økt trykk i aorta reduserer nemlig trykkdifferansen mellom venstre hovedkammer og aorta. Dette vil igjen redusere tiden aortaklaffen er åpen og dermed hjertets slagvolum, samtidig som det øker det endesystoliske volumet (ESV).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg