Hornhinnen
Hornhinnen består av flere lag. Ytterst ligger et uforhornet flerlaget plateepitel som går over på bindehinnen (conjunctiva) og bidrar til å holde hornhinnens vanninnhold konstant ved hjelp av tårevæsken. Epitelet avgrenses mot det underliggende bindevevet ved en basalmembran (kalt Bowmans membran). Det underliggende laget som utgjør hovedtykkelsen av hornhinnen (substantia propria) består av bunter av kollagenlameller som ligger i et meget regelmessig gittermønster med enkelte fibrocytter imellom. Den konkave bakflaten av hornhinnen, som grenser mot øyets forkammer, er dekket av et enlaget plateepitel som hviler på en basalmembran (Descemets membran).
Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hornhinneepitel er cellelag på forsiden av hornhinnen (cornea) som består av ikke-forhornet flerlaget plateepitel, rikelig forsynt med umyeliniserte sensoriske nervefibre. Cellene fornyes cirka hver syvende dag. De ligger an mot den underliggende, glassklare hornhinnen med en basalmembran (Bowmans membran), og bevarer vanninnholdet ved hjelp av den saltholdige tårevæsken. På sidene (anulus conjunctivae) går epitelet over i bindehinnen (conjunctiva).

Faktaboks

Også kjent som
corneaepitel epithelium anterius

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg