Hypodonti er en tilstand med manglende tenner på grunn av manglende tannanlegg. Hypodonti kan også kalles agenesi (enkelttanns- eller multippel agenesi). Hypodonti er vanligere i det permanente tannsettet enn i melketannsettet. Tilstanden er oftest genetisk betinget, men kan også være tilfeldig.

Faktaboks

Uttale
hˈypodontˈi

Totalt har mennesket normalt 32 tenner i sine to kjever: 16 i underkjeven og 16 i overkjeven, iberegnet visdomstennene. Det kalles ikke hypodonti når tannmangelen skyldes at tenner er trukket.

Årsaker

Det synes som om evolusjonen medfører at mennesket får færre tenner. Apene har 18 tenner i hver kjeve, og omtrent 1 av 5 av alle mennesker mangler én eller flere av sine visdomstenner. Dette er i dag så vanlig at det ikke blir ansett som hypodonti.

I menneskets tanngrupper fortenner, hjørnetenner, premolarer og jeksler er tendensen at den siste tannen i hver tanngruppe bli langsomt borte i evolusjonen. Visdomstannen, altså den siste av jekslene, er det mange som mangler. Mer uvanlig er det å mangle den bakerste av premolarene og den lille fortannen, det vil si den ytterste av de to fortennene, men forekommer ikke så altfor sjelden.

Behandling

Hvis en eller flere tenner mangler, kan man erstatte den eller de manglende tennene ved hjelp av broproteser, tannimplantater eller man kan ved hjelp av tannregulering styre nabotennene inn i luken der den manglende tannen eller de manglende tennene skulle stått.

Slik behandling er ofte kostbar, men HELFO refunderer en stor del av utgiftene til restaurering hvis man mangler mer enn én tann (multiple agenesier) eller hvis den eller de manglende tennene skulle stått i fortannsområdet. Dette gjelder ikke manglende visdomstenner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg