Impulsforstyrrelse er en atferdsforstyrrelse kjennetegnet ved gjentatte handlinger som mangler fornuftig motivering, som ikke kan kontrolleres, og som generelt skader både pasientens og andres interesser. Personen forteller at atferden er forbundet med handlingsimpulser.

Årsakene

Årsakene til impulsforstyrrelser er ukjent. Ved enkelte former, for eksempel gjentatt pyromani med personskade, er det påvist markerte forandringer i hjernens funksjon. Impulsforstyrrelser kan av og til skyldes underliggende sykdom (for eksempel hjernesvulst).

Symptomer

Handlingene kan variere fra sykelig spillelidenskap (spillegalskap) til tvangsmessig ildspåsettelse (brannstifting), ukontrollerbar trang til å stjele (kleptomani) eller uimotståelig trang til å nappe ut hår (trikotillomani). Som regel oppstår det en periode med en sterk økning av indre spenning, og en følelse av lettelse når handlingen utføres. Tvangsmessig og ukontrollerbar gjentagelse av bestemte seksuelle handlinger for å bli seksuelt tilfredsstilt kan også være en form for impulsforstyrrelser, men kalles i moderne psykiatri for forstyrrelser i seksuelle objektvalg.

Behandlingen

Behandlingen vil ofte være basert på å lære bedre tanke- og handlingskontroll (atferdsterapi), men hos mange kan også medikamenter, spesielt nyere antidepressiver (se selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI)), ha god effekt. I utvalgte tilfeller kan også samtalebehandling som avdekker bakenforliggende konflikter og motiver (psykodynamisk psykoterapi) være nyttig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg