Inositol

Inositol. Dannelse av nedbrytningsprodukter av fosfolipider i cellens yttermembran. Bindingen av et hormon til en reseptor i cellemembranen aktiverer et G-protein i cellemembranen, som deretter aktiverer enzymet fosfolipase C. Fosfolipase C spalter fosfolipid i cellemembranen med dannelse av inositol-tri-fosfat (IP3) og diacylglyserol (DAG). IP3 får Ca2+ til å frigjøres fra det endoplasmatiske retikulum. DAG aktiverer enzymet proteinkinase C. Begge disse sekundære budbringere (IP3, DAG) utløser deretter en biologisk respons i cellen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Inositol er en organisk forbindelse som blant annet er en viktig bestanddel i cellemembraner. Inositol er kjemisk sett et sukkerlignende alkohol med seks karbonatomer i en ring og en hydroksylgruppe på hvert karbonatom. Inositolforbindelser er viktige signalsubstanser i cellene. Inositol har kjemisk formel C6H12O6.

Faktaboks

Uttale
inositˈol

Funksjon i dyreriket

Tilførsel av små mengder inositol i maten er nødvendig for museunger, men det er ikke kjent om tilførsel av inositol er nødvendig for mennesker. Det er dermed usikkert om inositol skal betraktes som et vitamin. Ingen mangeltilstander er oppdaget hittil.

Funksjon i planteriket

En forbindelse som består av inositol og fosforsyre, fytinsyre, finnes i mange planter. Den har en viss betydning for næringsverdien fordi fytinsyre binder metallioner.

Rolle i signalformidling

Inositol foreligger i cellemembranen som fosfatidylinositol-4,5-bisfosfat (PIP2). Enkelte hormoner kan aktivere reseptorer på celleoverflaten som aktiverer fosfolipase C. Fosfolipase C er et enzym som spalter PIP2 til inositoltrifosfat, IP3, og 1,2-diacylglyserol, DG. DG aktiverer enzymet proteinkinase C og går inn i resyntesen av PIP2. IP3 stimulerer til frigivelse av kalsiumioner fra lagre i cellene, og går etter trinnvis defosforylering til inositol inn i nysyntesen av PIP2. Aktivert proteinkinase C og kalsiumioner regulerer forskjellige celleprosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg