inositol

Inositol. Dannelse av nedbrytningsprodukter av fosfolipider i cellens yttermembran. Bindingen av et hormon til en reseptor i cellemembranen aktiverer et G-protein i cellemembranen, som deretter aktiverer enzymet fosfolipase C. Fosfolipase C spalter fosfolipid i cellemembranen med dannelse av inositol-tri-fosfat (IP3) og diacylglyserol (DAG). IP3 får Ca2+ til å frigjøres fra det endoplasmatiske retikulum. DAG aktiverer enzymet proteinkinase C. Begge disse sekundære budbringere (IP3, DAG) utløser deretter en biologisk respons i cellen.

Inositol av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Inositol, sukkerlignende alkohol med seks karbonatomer i en ring og en hydroksylgruppe på hvert karbonatom. En forbindelse som kan deles opp i fettsyrer, glyserol, fosforsyre og inositol, er en viktig bestanddel av cellens membransystemer.

Faktaboks

Uttale
inositˈol

Tilførsel av små mengder inositol i maten er nødvendig for museunger, men det er ikke kjent om tilførsel av inositol er nødvendig for mennesker, med andre ord om inositol skal betraktes som et vitamin. Ingen mangeltilstander er oppdaget hittil. En forbindelse som består av inositol og fosforsyre, fytinsyre, finnes i mange planter. Den har en viss betydning for næringsverdien fordi fytinsyre binder metallioner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg