Insekticider er kjemiske stoffer som brukes til bekjempelse av insekter. De mest brukte er klorerte hydrokarboner, pyretriner og acetylkolinesterasehemmere, som alle virker inn på insektenes nervesystem.

Faktaboks

Uttale
insekticˈider
Etymologi
av insekt, og latin caedere, ‘drepe’

Klorerte hydrokarboner omfatter blant annet DDT, aldrin, dieldrin og lindan. De fleste er generelt lite giftige for pattedyr, men de brytes langsomt ned og samler seg derfor opp i naturen. Acetylkolinesterasehemmere (malation, paration og andre) kan skade nervesystemet til pattedyr, og brytes også relativt langsomt ned. Paration har vært årsak til dødsulykker, og mindre giftige midler er nå i bruk.

Bruk

Insekticider, ofte acetylkolinesterasehemmere, brukes i landbruk og hagebruk for å drepe insekter som forvolder skade.

I humanmedisinen brukes insekticider først og fremst for å minske problemet med insektoverførte sykdommer, men også i en viss grad simpelthen for å minske antall ubehagelige insektstikk. Til personlig beskyttelse brukes insekticider i form av kremer, stifter og oljer og så videre for å hindre stikk av insekter som kan overføre spesielle sykdommer, særlig malaria. Myggnett impregnert med et syntetisk pyretrinderivat har vist seg å hindre malariasmitte effektivt, og kan nok også minske risikoen for annen insektoverført smitte. I kampen mot malaria har DDT, som er billig, vært det mest brukte middel til spraying av hus, men bruken er i dag mindre utbredt, blant annet fordi malariamyggen mange steder har utviklet resistens mot DDT.

Insekticider er også et viktig kampmiddel mot en rekke andre vektoroverførte sykdommer (se vektor), som rickettsioser, leishmanioser og trypanosomiasis. I kampen mot Chagas' sykdom har maling av hus med maling iblandet insekticid vist seg meget effektivt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg