Det internasjonale helsereglementet (IHR) er et internasjonalt regelverk som administreres av Verdens helseorganisasjon (WHO). Regelverket har til formål å hindre spredning av smittsomme sykdommer og stoffer som kan føre til sykdom over landegrensene. Bestemmelsene omfatter varslingsplikter og informasjon over landegrensene og bestemmelser knyttet til kommunikasjon og handel. Reglementet skal også bidra til at nasjonale myndigheter ikke iverksetter begrensninger på internasjonale reiser og handel som ikke er nødvendige for å hindre smittespredning.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk International Health Regulations IHR

IHR ble første gang vedtatt i 1969 med grunnlag i International Sanitary Regulations fra 1951. Dette regelverket bygde i sin tur på en lang rekke eldre karantenebestemmelser, hovedsakelig beregnet på skipsfarten. Reglementet ble deretter justert i 1973 og 1981.

Verdens helseforsamling anmodet allerede i 1995 om en omfattende revisjon av bestemmelsene fra 1969. Ikke minst som følge av sars-utbruddet i 2003 ble denne revisjonen framskyndet til 2005. Ved revisjonen i 2005 ble virkeområdet utvidet til ikke bare å gjelde tiltak mot smittsomme sykdommer, men også til å gjelde gjensidige varslingssystemer mellom landene ved andre akutte trusler mot folkehelsen av internasjonal betydning. Den nye utgaven gjelder fra 15. juni 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg