sars

Sars, alvorlig, akutt infeksjonssykdom i luftveiene, forårsaket av sarsviruset, som er et coronavirus. Viruset forårsaket en global epidemi i 2002–2003. Epidemien startet i Sør-Kina og spredte seg bl.a. til Hongkong, Singapore, Taiwan og Canada. Ingen tilfeller ble diagnostisert i Skandinavia. Ved utgangen av 2003 var det rapportert 8096 sannsynlige tilfeller med 774 dødsfall i 26 land.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk severe acute respiratory syndrome

Smittereservoar

En regner med at det finnes et dyrereservoar av viruset, og det er ikke usannsynlig at nye epidemier kan oppstå. Smitte skjer ved direkte eller indirekte kontakt med en syk person, oftest med helsepersonell eller med familiemedlem – sannsynligvis ved dråpesmitte.

Symptomer og forløp

Debutsymptomer er oftest feber og generell sykdomsfølelse. Deretter vil symptomer fra luftveiene med lungebetennelse med betydelige røntgenforandringer dominere sykdomsbildet. Dødeligheten var spesielt høy hos eldre pasienter.

Diagnose

Under epidemien måtte man i første omgang holde seg til kliniske kriterier, men sikker diagnose må baseres på påvisning av virus eller på genmateriale fra virus.

Behandling

Det finnes ingen spesifikk behandling rettet mot viruset. Under epidemien ble intensiv behandling med ulike tiltak forsøkt, med usikker effekt.

Forebygging

Det finnes ingen godkjent vaksine. Da en ny sarsepidemi kan dukke opp igjen, er det viktig at alle land, og særlig land i Sørøst-Asia, har en vedvarende beredskap. I Norge er det utarbeidet en omfattende beredskapsplan, som bl.a. har som viktig siktemål å hindre videre smittespredning om en pasient med sars skulle dukke opp

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg