Smittsom sykdom er etter smittevernloven definert som en sykdom eller smittebærertilstand som er forårsaket av en mikroorganisme (smittestoff), del av en slik mikroorganisme eller av en parasitt som kan overføres blant mennesker (smitte). Som smittsom sykdom regnes også sykdom som er forårsaket av gift (toksin) fra mikroorganismer.

Smittevernloven definerer også begrepet allmennfarlig smittsom sykdom som en sykdom som er særlig smittsom, kan opptre hyppig, har høy dødelighet, eller kan gi alvorlige eller varige skader, og som a) vanligvis fører til langvarig behandling, eventuelt sykehusinnleggelse, langvarig sykefravær eller rekonvalesens, b) kan få så stor utbredelse at sykdommen blir en vesentlig belastning for folkehelsen, eller c) utgjør en særlig belastning fordi det ikke finnes effektive forebyggende tiltak eller helbredende behandling for den. Det er nærmere fastsatt gjennom forskrift hvilke sykdommer som omfattes av begrepet allmennfarlig smittsom sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Noen kjente smittsomme sykdommer

Antrax (miltbrann)
Botulisme
Chlamydiainfeksjon, genital
Difteri
Flekktyfus
Gonoré
Gul feber
Hemoragisk feber
Hepatitt A-virusinfeksjon
Hepatitt B-virusinfeksjon
Hepatitt C-virusinfeksjon
Hepatitt D-virusinfeksjon
Hepatitt E-virusinfeksjon
Hiv-infeksjon
Kikhoste
Kolera
Legionærsykdom
Lepra
Meningokokkinfeksjon
Paratyfoidfeber
Pest
Poliomyelitt
Rabies
Shigellose
Syfilis
Tilbakefallsfeber
Tuberkulose
Tyfoidfeber
Sykdom forårsaket av methicillinresistente gule stafylokokker
Sykdom forårsaket av multiresistente pneumokokker
Sykdom forårsaket av vankomycinresistente enterokokker
Sykdom forårsaket av enteropatogen Escherichia coli

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg