Intron
Figuren er en skjematisk framstilling av intron og ekson. Intron er de delene av et gen som kuttes vekk når genet oversettes til et protein. Intron ligger mellom de delene kalt ekson som er de som blir brukt videre til å danne proteinet. I figuren over vil intron 1-3 kuttes ut når cellen lager mRNA som så brukes videre til å lage et protein.
Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Intron er én eller flere deler av et gen som ikke kommer til uttrykk når DNA kopieres til mRNA som ledd i proteinsyntesen.

Faktaboks

Uttale
ˈintron

Et gen består av introner og eksoner, og det er bare informasjon i eksonene som blir oversatt til aminosyrene som bygger opp proteiner.

De fleste organismer har intron, men intron er mest vanlig i eukaryote celler, det vil si celler med cellekjerne, slik som planteceller, dyreceller og soppceller.

Intronet fjernes fra det primære RNA-transkriptet ved RNA-spleising.

Typer

RNA-spleising

Figuren illustrerer hvordan intron blir fjernet fra det primære RNA-transkriptet. Først lages mRNA fra et gen på DNA. I translasjonen dannes først et primært RNA-transkript. Det omformes til det ferdige mRNA som er mal for proteinet som genet koder for. Intronene fjernes ved spleising før det endelige mRNA-et er dannet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fire ulike typer intron er kjent så langt. Forskjellene mellom dem ligger i måten de fjernes på, hvordan de er bygget opp og hvor de finnes.

  1. Pre-m-RNA-intron: Finnes i gener i cellekjernen som koder for proteiner og fjernes av en stor samling proteiner kalt spleisosomer.
  2. Gruppe 1-intron: Finnes i gener for mRNA, tRNA og rRNA i mange ulike organismer, både i organeller (mitokondrier og kloroplaster) og i gener i cellekjernen. De fjerner seg selv, selvspleising, fra det primære RNA-transkriptet.
  3. Gruppe 2-intron: Finnes i gener for mRNA, tRNA og rRNA i mange ulike organismer. De finnes ikke i gener i cellekjernen i eukaryote celler, men de finnes i mitokondrier og kloroplaster. De fjerner seg selv, selvspleising, fra det primære RNA-transkriptet.
  4. Intron i tRNA: Denne typen finnes kun i gener som koder for tRNA.

Evolusjon av ekson og intron

Forskere antar at intron og ekson oppstod tidlig i evolusjonen fordi alle eukaryote organismer, de med ekte cellekjerne, har samme måte å kutte ut intron og sammenkoble ekson på. En teori går ut på at evolusjon av proteiner har skjedd blant annet ved at ekson fra ulike gener har blitt kombinert og gitt opphav til nye proteiner (kalles på engelsk exon shuffling).

Historikk

Betegnelsen intron ble foreslått av genetikeren Walter Gilbert i 1978 i en artikkel i det prestisjetunge tidsskriftet Nature som en forkortelse av intragenic region. Flere studier hadde året før vist at gener ikke er sammenhengende rekker av informasjon som oversettes til et produkt, men avbrytes av «stille» områder som fjernes før det endelige produktet lages. Dette ble sett på som en stor oppdagelse og endret kunnskapen man hadde om oppbyggingen av gener.

De to første forskerne som, uavhengig av hverandre, oppdaget intron var Richard J. Roberts og Phillip A. Sharp, og de fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg