Underernæring
Ved kakeksi er det klare tegn på underernæring. Her ses blant annet en del skjelettstrukturer og blodårer tydeligere enn normalt.
Underernæring
Av /Shutterstock.

Kakeksi er en tilstand som kjennetegnes ved tap av vekt og muskelmasse i tillegg til andre symptomer som utmattelse (fatigue) og dårlig matlyst (anoreksi). Tilstanden ses først og fremst hos kreftpasienter. Kakeksi fører til redusert fysisk funksjon og livskvalitet.

Faktaboks

Uttale
kakeksˈi
Etymologi
av gresk kakos, ‘dårlig’ og hexis, ‘tilstand’

Kakeksi og kreft

Kakeksi gjør at pasienten tåler kreftbehandlingen dårligere. Forskning viser at kakeksi trolig kan foreligge hos over halvparten av alle kreftpasienter. Selv om tilstanden ses hyppigst hos pasienter med uhelbredelig kreft, kan den også ramme pasienter som kan helbredes av sin kreftsykdom. Kakeksi er hyppigst forekommende hos pasienter med kreft i mage- og tarmsystemet og ved lungekreft.

Årsakssammenhenger

Vekttapet ved kakeksi kan være svært stort, men ernæring alene er ikke tilstrekkelig til å snu tilstanden. Man regner med at flere faktorer bidrar i utviklingen av kakeksi, og sannsynligvis står en betennelsestilstand i kroppen forårsaket av kreftsykdommen sentralt.

Det finnes idag ingen optimal behandling av kakeksi, men en kombinasjon av ernæring, betennelsesdempende legemidler og styrketrening er trolig mest effektiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg