fatigue

Fatigue, eller utmattelse, er et vanlig symptom. En stor andel av dem som henvender seg til fastlege, kommer på grunn av slitenhet og utmattelse.

Fatigue er en vedvarende tilstand av utmattelse hvor man ikke blir bedre av å hvile. Det dreier seg ikke om det å bli normalt sliten eller utmattet i forbindelse med fysisk aktivitet. Mange beskriver fatigue som den følelsen av kraftløshet man kan oppleve ved for eksempel influensasykdom.

Forekomst og årsaker

Svært mange vil oppleve fatigue, og tilstanden er ofte forbundet med annen sykdom. Mange kjente sykdomstilstander har utmattelse eller generell slitenhet som et symptom, for eksempel lavt stoffskifte, anemi, cøliaki, søvnsykdommer, depresjon og kroniske betennelsestilstander. For mange som har blitt kurert for kreft er fatigue en svært vanlig og belastende ettervirkning, som kan skyldes selve sykdommen, behandlingen eller begge deler.

Ved vedvarende utmattelse kombinert med andre symptomer som for eksempel søvnforstyrrelser, smerter eller konsentrasjonsvansker, kan det være snakk om kronisk utmattelsessyndrom.

Behandling

Behandlingen avhenger av bakenforliggende årsak. Det er viktig med god utredning og en biopsykososial tilnærming, det vil si at man ikke bare tar hensyn til biologiske årsaker og behandlingsmuligheter, men også psykiske aspekter og behandlingsmuligheter og sosiale forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg