Fatigue betegner en vedvarende tilstand av utmattelse hvor man ikke blir bedre av å hvile. Fatigue er et vanlig symptom. En stor andel av dem som henvender seg til fastlege, kommer på grunn av slitenhet og utmattelse.

Fatigue dreier seg ikke om det å bli normalt sliten eller utmattet i forbindelse med fysisk aktivitet. Mange beskriver fatigue som den følelsen av kraftløshet man kan oppleve ved for eksempel influensasykdom.

Forekomst og årsaker

Svært mange vil oppleve fatigue, og tilstanden er ofte forbundet med annen sykdom. Mange kjente sykdomstilstander har utmattelse eller generell slitenhet som et symptom, for eksempel lavt stoffskifte, anemi, cøliaki, søvnsykdommer, depresjon, kreft og kroniske betennelsestilstander. I slike situasjoner foreligger det som oftest en tydelig fysiologisk forklaring på utmattelsen.

For mange som har blitt behandlet for kreft er fatigue en svært vanlig og belastende ettervirkning, som kan skyldes selve sykdommen, behandlingen eller begge deler.

Ved vedvarende uforklarlig utmattelse/fatigue kombinert med andre symptomer som for eksempel søvnforstyrrelser, smerter eller konsentrasjonsvansker, kan det være snakk om kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME).

Utredning

Det er viktig med god utredning. Utredningen vil avhenge av sykehistorien, samt tidligere sykdommer, tilleggsplager og varighet av plagene. Flere pasienter henvises til ulike spesialister, gjennomgår ulike billedundersøkelser og tar ulike blodprøver for å se om man kan finne årsaken. Ved uforklarlig fatigue vil slike tilleggsundersøkelser vanligvis ikke påvise spesifikke unormale funn.

Behandling

Behandlingen avhenger av bakenforliggende årsak til fatigue. Om slik årsak ikke finnes så kan pasienten allikevel få viktige råd vedrørende håndtering av utmattelsen. Enkelte ganger stiller legen diagnosen kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg