Kalorisk undersøkelse.

Kalorisk undersøkelse. Balanseforstyrrelse. Innsprøytning i øret med varmt og kaldt vann er en enkel, men viktig metode til å påvise forstyrrelser i balanseorganet. Øyebevegelsene som er en følge av dette (nystagmus), er forårsaket av en temperaturforskjell i en av de halsvirvelformede kanalene i balanseorganet. Man kan skille mellom en langsom og en hurtig fase i disse uvilkårlige øyebevegelsene. A. Kaldt vann sprøytes inn i venstre øre. 1, Hodet bøyer seg over mot høyre skulder. 2, Hodet bøyer seg mot venstre skulder. B. Varmt vann sprøytes inn i venstre øre. Hvit pil: Den langsomme nystagmusfasens retning. Blå pil: Den hurtige nystagmusfasens retning.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kalorisk prøve er en funksjonsprøve på balanseorganet.

Faktaboks

Uttale
kalˈorisk prøve
Også kjent som

kalorisk undersøkelse

kalorisk test

Man stimulerer balanseorganet ved å spyle øregangen med temperert vann, dels 30 °C, dels 44 °C. Deretter observerer man hvilken form for nystagmus som fremkommer, og hvor lenge den varer.

Kalorisk prøve kan også benyttes til å undersøke om visse nervebaner i sentralnervesystemet er skadet ved langvarig bevisstløshet etter alvorlig hjernesykdom eller hjerneskade. Man forutsetter da at balanseorganet er intakt, og at eventuelle avvik som påvises skyldes hjerneskaden. Ved koma oppstår det vanligvis ikke nystagmus, men langsommere øyebevegelser i en bestemt retning (blikkdeviasjon), avhengig av om balanseorganet påvirkes av varmt eller kaldt vann. Blikkbevegelse i en bestemt retning, eventuelt manglende blikkbevegelse, vil kunne avsløre om viktige nervebaner er skadet. Testen kan gi viktige bidrag til vurdering av prognosen ved langvarig koma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg