Nystagmus er ufrivillige rytmiske øyebevegelser. Nystagmus deles ofte inn i to ulike typer: rykkvis og pendikulær nystagmus. Nystagmus kan være i horisontalplanet eller vertikalplanet. Enkelte ganger kan man også observere en rotatorisk nystagmus.

Faktaboks

Uttale
nystˈagmus
Etymologi
av gresk nystagmos, ‘søvnig’ av nystazein, ‘nikke’

Den rykkvise typen nystagmus har en langsom bevegelse av øyet etterfulgt av en rask korrigerende bevegelse av øyet i motsatt retning av den langsomme bevegelsen. Den andre typen har relativt like raske bevegelser av øynene til begge sider som ved en pendel. Denne kalles derfor også pendikulær nystagmus.

Årsaker

Nystagmus kan oppstå ved skade eller sykdom i balanseorganet eller balansenerven. En annen årsak kan være en irritasjon/sykdom/skade av visse deler av sentralnervesystemet, til de nervene som dirigerer øyebevegelsene.

Nystagmus er en type øyebevegelse som utløses av reflekser.

I en normalsituasjon veksler vi mellom ulike type bevegelser av øynene. Når vi for eksempel kommer inn i et rom, må vi kunne flytte blikket raskt fra ett fikseringspunkt til ett annet, og vi bruker da raske sakkadebevegelser med øynene. Hvis et objekt flytter seg, og vi ønsker å følge det med øynene, så bruker vi jevne følgebevegelser. Vekslingen mellom disse to øyebevegelsene kalles nystagmus og er også et normalfenomen. Nystagmus oppstår derimot spontant og uten kontroll hvis systemene som styrer sakkadebevegelsene og følgebevegelsene blir rammet av sykdom eller skade. Personer som er rammet av skade, irritasjon eller sykdom i hjernen, balanseorganet eller balansenerven og som får spontant opptredende nystagmus, føler seg ofte svimle og ser dobbelt.

Undulerende nystagmus

Hos blinde og sterkt svaksynte sees en egen form for nystagmus hvor øyebevegelsene ikke er rytmiske, men mer tilfeldige og flakkende. Dette kalles undulerende nystagmus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg