blodomløpet

Kapillarer er de minste blodårene i kroppen. Blodet i kapillarene kommer fra de minste arteriene (arteriolene) og dreneres i de minste venene (venolene). Blodet i kapillarene utveksler oksygen, karbondioksid, avfallsstoffer og næringsstoffer med vevet omkring.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kapillarresistensprøve er en undersøkelse av motstandskraften og gjennomtrengeligheten til veggene i de minste blodårene i kroppen (kapillarene). Det finnes flere måter å undersøke dette på. Én metode er å binde om overarmen med mansjetten til et blodtrykksapparat en viss tid, slik at trykket i venene og kapillarene i underarmen øker. Dersom det dannes punktformede blødninger i huden der, kan det tyde på at kapillarveggene er skrøpelige eller skjøre.

Faktaboks

Uttale
kapillˈarresistensprøve
Også kjent som
Göthlins test

Prøven utføres på følgende måte: Blodsirkulasjonen fra armen avsnøres med et bestemt trykk i en viss tid, for eksempel 90 mm Hg i 5 minutter. Så teller man antall nytilkomne småblødninger i en sirkel på huden, for eksempel en diameter på 5 cm.

Nedsatt kapillarresistens kan skyldes for eksempel mangel på C-vitamin, men er også symptom ved visse hormon- og blodsykdommer. Karskjørhet kan opptre også ved infeksjoner og forgiftninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg