kapillarresistensprøve

blodomløpet

Kapillarer er de minste blodårene i kroppen. Blodet i kapillarene kommer fra de minste arteriene (arteriolene) og dreneres i de minste venene (venolene). Blodet i kapillarene utveksler oksygen, karbondioksid, avfallsstoffer og næringsstoffer med vevet omkring.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kapillarresistensprøve er en undersøkelse av motstandskraften og gjennomtrengeligheten til veggene i de minste blodårene i kroppen (kapillarene). Det finnes flere måter å undersøke dette på. Én metode er å binde om overarmen med mansjetten til et blodtrykksapparat en viss tid, slik at trykket i venene og kapillarene i underarmen øker. Dersom det dannes punktformede blødninger i huden der, kan det tyde på at kapillarveggene er skrøpelige eller skjøre.

Faktaboks

Uttale
kapillˈarresistensprøve
Også kjent som
Göthlins test

Prøven utføres på følgende måte: Blodsirkulasjonen fra armen avsnøres med et bestemt trykk i en viss tid, for eksempel 90 mm Hg i 5 minutter. Så teller man antall nytilkomne småblødninger i en sirkel på huden, for eksempel en diameter på 5 cm.

Nedsatt kapillarresistens kan skyldes for eksempel mangel på C-vitamin, men er også symptom ved visse hormon- og blodsykdommer. Karskjørhet kan opptre også ved infeksjoner og forgiftninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg