Karbontetraklorid, ofte bare kalt tetra, er en fargeløs væske med karakteristisk søtaktig lukt. Den fremstilles teknisk ved klorering av karbondisulfid, eller av metan og andre hydrokarboner, ved relativt høy temperatur (250–400 °C).

Faktaboks

Uttale
karbˈontetraklorˈid
Også kjent som
CCl4

Anvendelse

Karbontetraklorid brukes mye i industrien som løsemiddel, og ble tidligere også benyttet som flekkfjerner. Det løser opp fett, kan fjerne farge og trenger gjennom huden. Karbontetraklorid er ikke brennbart og har også vært brukt i brannslukkingsapparater. Dampen er tyngre enn luft og legger seg derfor langs gulvet.

Helsefare

Karbontetraklorid er meget giftig – både ved innånding, nedsvelging og hudopptak – og kan gi hodepine, søvnighet, nyre- og leverskader (løsemiddelskade). Det har opptrådt alvorlige forgiftningsskader allerede etter én gangs bruk av karbontetraklorid i dårlig luftet rom, så stoffet skal kun brukes hvis det ikke kan erstattes av et annet egnet stoff. Undersøkelser tyder på at karbontetraklorid er kreftfremkallende i dyreforsøk, men man mangler avgjørende bevis for om dette også gjelder for mennesker.

Karbontetraklorid spaltes ved oppheting, og da dannes fosgen, som er meget giftig; spesielt kan det gi alvorlig lungeskade. Arbeid med glødende materiale og sveising må derfor ikke utføres i lokaler hvor man arbeider med karbontetraklorid eller andre klorholdige hydrokarboner.

Karbontetraklorid medvirker til å skade ozonlaget, og er i ferd med å gå ut av bruk i en rekke land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg