Karbontetraklorid, ofte bare kalt tetra, fargeløs væske med karakteristisk søtaktig lukt; fremstilles teknisk ved klorering av karbondisulfid, eller av metan og andre hydrokarboner, ved relativt høy temperatur (250–400 °C).

Karbontetraklorid brukes mye i industrien som løsemiddel, og ble tidligere også benyttet som flekkfjerner. Det løser opp fett, kan fjerne farge og trenger gjennom huden. Karbontetraklorid er ikke brennbart og har også vært brukt i brannslukningsapparater. Dampen er tyngre enn luft og legger seg derfor langs gulvet.

Karbontetraklorid er meget giftig – både ved innånding, nedsvelging og hudopptak – og kan gi hodepine, søvnighet, nyre- og leverskader (løsemiddelskade). Det har opptrådt alvorlige forgiftningsskader allerede etter én gangs bruk av karbontetraklorid i dårlig luftet rom, så stoffet skal kun brukes hvis det ikke kan erstattes av et annet egnet stoff. Undersøkelser tyder på at karbontetraklorid er kreftfremkallende i dyreforsøk, men man mangler avgjørende bevis for om dette også gjelder for mennesker.

Karbontetraklorid spaltes ved oppheting, og da dannes fosgen, som er meget giftig; spesielt kan det gi alvorlig lungeskade. Arbeid med glødende materiale og sveising må derfor ikke utføres i lokaler hvor man arbeider med karbontetraklorid eller andre klorholdige hydrokarboner.

Karbontetraklorid medvirker til å skade Jordens ozonlag, og er i ferd med å gå ut av bruk i en rekke land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.