Keratosis pilaris på overarm
Keratosis pilaris er en hudtilstand med nuppete hud. Ofte er strekkesiden av overarmen rammet.
Keratosis pilaris på overarm
Av /Shutterstock.

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som vises som nuppete hud svarende til hårsekkenes åpninger. Det er antatt at opptil 40 prosent av alle har denne tilstanden, mange i lett grad.

Faktaboks

Uttale

kerat'osis pil'aris

Etymologi

av keratose, 'unormal fortykkelse av hornlaget i huden' og pilaris av pilus, 'hår'

Symptomer

Nærbilde av keratosis pilaris

Nærbilde av keratosis pilaris. Her ser man de såkalte «nuppene». Noen av nuppene er lett røde.

Nærbilde av keratosis pilaris
Av /Shutterstock.

For de fleste er symptomene kosmetiske ved at huden er ru og ikke glatt. Ruheten kommer av at det er nupper i hårsekkenes åpninger. Forandringen er mest uttalt på strekkesider av overarmer og lår, i noen tilfeller også på baken og på kinnene.

Nuppene består av keratin, det vil si forhornede overhudsceller. Hos noen er det også rødme rundt åpningene av hårsekkene, som gjør forandringene mer synlige.

De fleste har ingen plager av keratosis pilaris, men noen har kløe i perioder. Forandringene varierer med alder. Ofte er dette mest synlig i barndommen og i ungdommen, men blir mindre synlig i voksen alder. Mange opplever at huden blir glattere om sommeren, særlig ved soling.

Årsak

Normal hud og keratosis pilaris
Illustrasjonen viser normal hud med hårsekk til venstre. Til høyre er hud med keratosis pilaris, hvor forhorningen rundt hårsekkene er mer uttalt.
Normal hud og keratosis pilaris
Av /Shutterstock.

Tilstanden skyldes en endring i den normale forhorningen i hårsekkenes åpninger. Normalt avstøtes de ytre deler av overhuden kontinuerlig, som en del av forhorningen, uten av vi merker det. Men ved keratosis pilarises skjer ikke denne avstøtningen normalt. I stedet dannes det en plugg bestående av keratin som sitter fast i hårsekkens åpning. Trolig er det en genetisk årsak til dette. Tilstanden antas å overføres ved autosomal dominant arv. Det innebærer at en person om har tilstanden, har 50 prosent sannsynlighet for å overføre den til sitt avkom.

Behandling

Det kan diskuteres om keratosis pilaris skal betraktes som en sykdom eller om det er en variant av hvordan huden kan være. Lettere enn å behandle dette er det å akseptere det. Mulige behandlinger er fysiske, som innebærer skrubbing av huden for å redusere nuppene, eller bruk av fuktighetskremer, som kan være et bra tiltak om det klør.

Felles for alle forsøk på behandling er at de tar tid, koster penger og krefter og gir kortvarig effekt. Soleksponering bedrer tilstanden hos de fleste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg