Kjeveleddsluksasjon er en tilstand der underkjeven er ute av ledd. Tilstanden oppstår som følge av høyt gap eller traume, for eksempel på grunn av gjesping, latter eller at man har for store gjenstander i munnen.

Bevegelsesmønsteret i kjeveleddet er spesielt, idet leddhodet (caput mandibula), samtidig som det roterer, også glir forover ved gap. Leddhodet kan således gli forbi leddgropens naturlige begrensning, som er et benet utspring, kalt eminensen eller tuberculum articulare. Kjeven er da luksert eller ute av ledd. Tilstanden er som regel tosidig og er enkel å diagnostisere: Kjeven er låst i vidåpen stilling og munnen kan ikke lukkes. Tilstanden er som regel smertefull.

Tilbakeføring i opprinnelig stilling (reposisjon) utføres gjerne av lege eller tannlege, da ukyndig behandling ofte er smertefullt og i verste fall kan føre til skade på leddet. Behandleren legger fingrene sine mot jekslene i underkjeven, kjeven skyves først nedover og deretter bakover for å komme forbi eminensen. Haken kan samtidig føres oppover. Det er helt vesentlig at pasienten klarer å slappe av i tyggemuskulaturen under behandlingen. Muskelavslappende medikamenter kan være nødvendig i enkelte tilfeller. Når leddet er kommet på plass, må pasienten holde munnen lukket i noen timer og rådes dessuten til å unngå å gape høyt i en lengre periode.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.