Tyggemusklene er tverrstripet muskulatur mellom over- og underkjeven. Tyggemusklenes funksjon er i første rekke å skape et tilstrekkelig trykk mellom tennene for oppdeling av mat. Trykket kan være opptil 4000 newton. Dette krever en stor grad av stabilitet i kjeveleddet. Det er i alt fire egentlige tyggemuskler: store tyggemuskel, tinningmuskelen, samt laterale og mediale vingemuskel.

De store tyggemusklene (musculus masseter) springer ut fra kinnbuen (arcus zygomaticus) og dekker utsiden av underkjevegrenen (ramus mandibulae) før den fester seg langs undersiden av underkjevekanten. Dens funksjon er å lukke kjevene.

Tinningmuskelen (musculus temporalis) er den største og sterkeste tyggemuskelen. Den går vifteformet ut fra tinningbenet og vertikalt ned under eller bak kinnbuen, til underkjevegrenens processus coronoideus.

Dens funksjon er å løfte underkjeven, det vil si lukke munnen. De bakre fibrene trekker også underkjeven litt bakover.

Den laterale (ytre) vingemuskelen (musculus pterygoideus lateralis) på innsiden av underkjevegrenen går horisontalt og har to hoder: et øvre hode som utgår fra kilebenets ala major til kjeveleddskiven og kapselen, og et nedre hode fra kilebenets processus pterygoideus, og som fester seg foran underkjevens leddhode.

Den laterale vingemuskelens funksjon er å skyve underkjeven fremover når begge musklene er i funksjon. Ved ensidig funksjon blir underkjeven forskjøvet sideveis.

Den mediale (indre) vingemuskelen (musculus pterygoideus medialis) utgår fra kilebenets fossa pterygoidea og fester seg på innsiden av underkjeven, nær kjevevinkelen. Ved dobbeltsidig funksjon løfter muskelen underkjeven. Ved ensidig funksjon skyver den underkjeven skrått fremover på tyggesiden. Begge de to vingemusklene bidrar dermed til å gi kjeven en "malende" funksjon.

Også noen av de små hals- og tungemusklene er involvert i kjevens bevegelser, spesielt ved åpning av kjevene, såkalte aksessoriske tyggemuskler, i motsetning til de egentlige tyggemusklene, som lukker kjevene med stor kraft.

Tyggemuskulaturen blir innervert av nervus masticatorius, som er en viktig motorisk gren av nervus mandibularis, tredje gren av trillingnerven (nervus trigeminus).

Tyggemusklene kan kontraheres ufrivillig under forskjellige grader og former for krampetilstand (trismus);

Tyggemusklene er de første musklene som stivner, både ved stivkrampe og ved den normale dødsstivhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.