Leddluksasjon er at leddendene er blitt forskjøvet i forhold til hverandre («gått ut av ledd») og vanligvis ikke kommer på plass igjen av seg selv. Ved såkalt subluksasjon er benendene bare delvis kommet ut av kontakt med hverandre. Skulderen er det leddet som oftest går ut av ledd, og ses ofte hos unge idrettsutøvere.

Faktaboks

Etymologi
av latin luxare, ‘gå ut av stilling’
Også kjent som
forvridning leddforskyvning

Årsaker

Vanligvis opptrer ikke leddluksasjon uten forutgående meget sterk belastning, som for eksempel en vridning eller et fall. Hvis leddhodet og leddskål ikke passer helt til hverandre eller hvis leddkapselen er blitt skadet, som for eksempel ved en luksasjon, har det lett for å opptre gjentatte luksasjoner. Utviklingsfeil kan gi medfødt luksasjon, som i hofteleddsluksasjon. Dette kalles habituell luksasjon.

Symptomer

Som regel skades leddbånd og leddkapsel, og det opptrer sterke smerter, blødning i leddet og hevelse. Det er redusert bevegelse av det affiserte leddet. Det er ofte åpenbar feilstilling av ekstremiteten. Noen ganger kan blodårer og nerver komme i klem rundt leddet, som kan føre til nedsatt sensibilitet og fravær av puls distalt for luksasjonen.

Behandling og komplikasjoner

Leddet skal hurtigst mulig settes på plass igjen. Dersom leddet ikke er stabilt etter at det er satt på plass igjen, må det immobiliseres, enten med gips eller bandasje. Av og til er det nødvendig med akutt kirurgi for å reparere ødelagte bløtvevsstrukturer omkring leddet. Man kan få et brudd i leddendene sammen med luksasjonen (luksasjonsfraktur). Derfor er det viktig å ta et røntgenbilde for å kontrollere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg