Klonseleksjon er det at kroppen velger ut kloner som på best mulig måte stimulerer immunsystemet. Klonseleksjon er et sentralt begrep innenfor immunologien.

Etter stimulering med et fremmed antigen, velger kroppen ut de klonene som reagerer sterkest, og immunreaksjonen blir effektiv med riktig spesifisitet.

Celleklon

Med en celleklon forstår vi én enkelt celle med alle dens datterceller. I en klon av plasmaceller produserer alle cellene det samme proteinet, det vil si antistoffer av én bestemt spesifisitet (samme karakteristiske preg). I en klon av T-lymfocytter har også alle cellene samme spesifisitet.

Klonene i immunsystemet utvikler tallrike forskjellige spesifisiteter allerede før de møter noe fremmed stoff. Når et bestemt antigen kommer inn i kroppen, velger det ut (selekterer) de klonene som har den riktige spesifisiteten. På denne måten blir immunsystemet stimulert og aktivert på en mest mulig hensiktsmessig måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg