Ballongsprøyte
Ballongsprøyter er én måte å sette klyster på
Ballongsprøyte
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Klyster er innføring av væske gjennom endetarmen for å rense tykktarmen for avføring.

Faktaboks

Uttale
klystˈer
Etymologi
av gresk klyzein, ‘skylle ut’
Også kjent som
tarmskylling, klyks

Bruksområde

Klyster brukes oftest til å tømme tarmen ved svær forstoppelse eller i forbindelse med diagnostiske undersøkelser, for eksempel røntgenundersøkelser. Det kan imidlertid også brukes i behandlingen av tykktarmsykdommer. Lokalt virkende medikamenter kan settes inn i tarmen og virke direkte på den syke slimhinnen, for eksempel ved tykktarmbetennelse.

Bruksmåte

Klysteret gis gjennom en myk slange som føres inn i endetarmen. Væsken tømmes inn ved hjelp av tyngdekraften. Ved tarmskylling kan vanlig lunkent kranvann brukes, men ofte brukes en spesiell, fortynnet såpeløsning. Hvis det kun er behov for å tømme endetarmen, brukes miniklyster, klyks. En liten mengde væske, 50–100 milliliter, sprøytes inn i endetarmen fra en spesialflaske med innføringstupp.

Fordeler og ulemper

Klyster er en effektiv metode for å tømme tarmen helt, men det er ingen god behandling for forstoppelse. Når tarmen tømmes helt, hindres de refleksene som gjør at tarmen kan arbeide på egen hånd. Klyster skal derfor bare brukes i samråd med behandlende lege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg