Kompartmentsyndrom er en akutt medisinsk tilstand som skyldes trykkøkning i en muskellosje. En muskellosje er en gruppe muskler som fungerer sammen, og som ligger omsluttet av en felles bindevevshinne (fascie).

Traumatisk kompartmentsyndrom skyldes en akutt skade av én eller flere av disse musklene. Tilstanden er særlig fryktet etter bruddskader (spesielt brudd i legg), men kan også oppstå når blodtilførselen blir gjenopprettet til områder som har vært uten sirkulasjon en stund, som ved embolektomi eller karskader.

Blødning og hevelse i muskellosjen øker trykket fordi bindevevshinnen som omgir losjen ikke gir etter. Trykket i muskellosjen kan bli så stort at blodsirkulasjonen til muskelgruppen snøres av. Dermed kan muskel- og nervevev dø hen. De nekrotiske partiene erstattes av arrvev, og samlet kan dette føre til en betydelig nedsatt funksjon.

Tilstanden er preget av sterke smerter utover hva som kan forventes, i tillegg til en hard og spent muskellosje. Nerve- og funksjonsutfall kommer eventuelt senere i forløpet. Ved tvil om diagnosen kan man benytte en trykkmåler i muskulaturen, som vil vise forhøyet trykk.

Behandlingen er akutt kirurgisk avlastning av losjen, som innebærer spalting av muskellosjene. Losjene i legg og underarm er særlig utsatt.

Akutt traumatisk kompartmentsyndrom må ikke forveksles med crush-syndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.