Kompartmentsyndrom
Til venstre ses snitt gjennom en legg med normale trykkforhold. Til høyre er det hevelse i muskellosjene som blant annet trykker på blodårene som løper i leggen.
Kompartmentsyndrom
Av /Shutterstock.

Kompartmentsyndrom er en akutt medisinsk tilstand som skyldes trykkøkning i en muskellosje. En muskellosje er en gruppe muskler som fungerer sammen, og som ligger omsluttet av en felles bindevevshinne (fascie). Tilstanden er også kalt losjesyndrom.

Faktaboks

Etymologi
av italiensk compartimento, ‘separat del’, som igjen stammer fra latin compartiri, ‘å dele’.
Også kjent som
muskellosjesyndrom

Losjene i legg, underarm og fot er oftest rammet, men losjesyndrom kan forekomme også i større losjer, som f.eks i lår, seteregionen og overarm.

Årsak

Traumatisk kompartmentsyndrom skyldes en akutt skade av én eller flere av disse musklene. Tilstanden er særlig fryktet etter bruddskader (spesielt brudd i legg), men kan også oppstå når blodtilførselen blir gjenopprettet til områder som har vært uten sirkulasjon en stund, som ved embolektomi (kirurgisk fjerning av blodpropp fra en blodåre) eller karskader.

Blødning og hevelse i muskellosjen øker trykket, fordi bindevevshinnen som omgir losjen ikke gir etter. Trykket i muskellosjen kan bli så stort at blodsirkulasjonen til muskelgruppen snøres av. Dermed kan muskel- og nervevev dø hen. De nekrotiske (døde) partiene erstattes av arrvev, som samlet kan føre til en betydelig nedsatt funksjon.

Symptomer og funn

Tilstanden er preget av sterke smerter utover hva som kan forventes, i tillegg til en hard og spent muskellosje. Nerve- og funksjonsutfall kommer sent i forløpet. Ved tvil om diagnosen kan man benytte en trykkmåler i muskulaturen, som vil vise forhøyet trykk.

Behandling

Traumatisk losjesyndrom krever rask behandling, for å redde muskulaturen som står i fare for å dø (bli nekrotisk). Behandlingen er akutt kirurgisk avlastning av losjen, som innebærer spalting av muskellosjene. På denne måten vil trykket reduseres og blodgjennomstrømmingen gjenopprettes.

Akutt traumatisk kompartmentsyndrom må ikke forveksles med crush-syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg