Crush-syndrom er en akuttmedisinsk tilstand som skyldes sammenklemming og ødeleggelse av større mengder vev, særlig muskelvev. Det forekommer hos pasienter som har ligget fastklemt over tid eller hos bevisstløse som har ligget lenge på hardt underlag.

Faktaboks

Uttale
krʌʃ sˈindroum
Etymologi

engelsk ‘ødelegge, klemme sammen’

Også kjent som

traumatisk rabdomyolyse

Syndromet kjennetegnes ved sjokk, nedsatt urinproduksjon (anuri) og uremi. Klemskaden komprimerer blodtilførselen til musklene, som går over til katabol metabolisme. Dette fører til opphopning av laktat, og når cellene dør, lekker kalium og myoglobin ut i vevet.

Når trykket oppheves, gjenopprettes blodtilførselen, som tar med avfallstoffene ut i sirkulasjonen. Hemoglobin hoper seg opp i nyrene og fører til nyresvikt. Pasienten kan i verste fall dø av hyperkalemi som gir akutt hjertestans.

Behandling

Behandlingen går ut på å stabilisere blodtrykket, sørge for god væskebalanse, passe på nyrefunksjonen (dialysebehandling kan være nødvendig), sørge for god syre-basebalanse og justere eventuelle elektrolyttforstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg