Kronoterapi er en type kreftbehandling som baserer seg på at en rekke organfunksjoner, for eksempel produksjonen av hvite blodceller i beinmargen, varierer rytmisk gjennom døgnet. Opptaket av legemidler i kroppen varierer også en del med døgnrytmen. Kreftsvulster viser vanligvis mindre døgnvariasjon. Man forsøker å utnytte disse forholdene ved å gi cellegift til tider av døgnet hvor kroppens normale organer tåler belastningen best. Dette er vanligvis når den normale celledelingen er på sitt laveste gjennom dagen. Man kan da til en viss grad øke cellegiftdosen uten tilsvarende økning av bivirkningene.

Faktaboks

Uttale
krˈonoterapˈi
Etymologi
av krono- og gresk therapeia, ‘behandling’

De optimale tidsperiodene varierer etter hvilke legemidler som gis og det er individuelle variasjoner. Man kan overvåke pasientens døgnrytme ved å følge variasjonen av antallet blodceller eller konsentrasjonen av kortisol eller andre hormoner. Det finnes egne infusjonspumper som gir legemidler til forhåndsbestemte tider, for eksempel om natten.

Kronoterapi er foreløpig en eksperimentell behandling, men enkelte lovende resultater er oppnådd, blant annet ved kjemoterapi av langtkommet tykktarmskreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg