kronoterapi

Kronoterapi, behandlingsform ved kreft som baserer seg på at en rekke organfunksjoner, f.eks. produksjonen av hvite blodceller i benmargen, varierer rytmisk gjennom døgnet. Opptaket av legemidler i kroppen varierer også en del med døgnrytmen. Kreftsvulster viser vanligvis mindre døgnvariasjon. Man forsøker å utnytte disse forholdene ved å gi cytostatika til tider av døgnet hvor kroppens normale organer tåler belastningen best, som vanligvis er når den normale celledelingen er på lavmål. Man kan da til en viss grad øke cytostatikadosen uten tilsvarende økning av bivirkningene.

Faktaboks

Uttale
krˈonoterapˈi
Etymologi
av krono- og gresk therapeia, ‘behandling’

De optimale tidsperiodene varierer etter hvilke medikamenter som gis, og det er individuelle variasjoner. Man kan overvåke pasientens døgnrytme ved å følge variasjonen av antallet blodceller eller konsentrasjonen av kortisol eller andre hormoner. Det er konstruert egne infusjonspumper som forenkler tilførselen av medikamenter til forhåndsbestemte tider, f.eks. om natten.

Kronoterapi er foreløpig en eksperimentell behandling, men enkelte lovende resultater er oppnådd, bl.a. ved kjemoterapi av langtkommet tykktarmskreft.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg