Haukeland universitetssjukehus
Oversiktsfoto.

Haukeland universitetssjukehus er et sykehus i Bergen. Sykehuset eies av Helse Bergen, som er et helseforetak etablert i 2002. Helseforetaket eies av det regionale helseforetaket Helse Vest, som har ansvaret for spesialisthelsetjenester for befolkningen i Rogaland og Vestland fylke.

Sykehuset har ansvaret for behandling av somatiske og psykisk lidelser, samt rusbehandling. Helseforetaket har i virksomhet innen pasientbehandling, opplæring av pasienter og pårørende, samt forskning og utdanning av helsepersonell. Universitetssjukehuset har både sentral- og lokalsykehusfunksjoner i Bergen.

Selv om det juridiske navnet er Helse Bergen HF, blir all virksomhet i det daglige ofte omtalt under navnet Haukeland universitetssjukehus.

Historikk

Haukeland universitetssjukehus
Den gamle hovedbygningen (1912) på Haukeland universitetssjukehus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sykehuset ble åpnet den 2. januar i 1912 som Bergen kommunale sjukehus, før sykehuset 15 dager senere, den 17. januar 1912, var i full drift. Sykehuset var i begynnelsen et lokalsykehus i Bergen, og bygningsmassen bestod av blant annet en medisinsk avdeling, epidemisk avdeling, kirurgisk avdeling, administrasjon, vaskeri og kjøkken. I tillegg til driften av et lokalsykehus omfattet sykehuset også virksomheten til Lundegaardshospitalet, et sykehus for pasienter med tuberkulose og andre kroniske lidelser, og Haukeland Sykehus Sykepleieskole, tidligere kjent som Bergen Kommunale Sygepleieskole, en utdanningsinstitusjon etablert i 1908.

De neste 90 årene var sykehuset gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer. Blant annet åpnet kvinneklinikken i 1926, mikrobiologisk avdeling i 1935, nevrologisk avdeling og hudavdeling i 1952, samt nevrokirurgisk avdeling, psykiatrisk klinikk og avdeling for plastisk og rekonstruktiv kirurgi i 1967. I tillegg hadde det blitt gjort flere utvidelser av bygningsmassen. Blant annet stod bygningen for mikrobiologi, farmakologi og hygiene ferdig i 1963, sentralblokken i 1983 og sykehushotellet Haukeland Hotell i 1998.

I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble det etablert et helseforetak, med navn Helse Bergen, som skulle ha ansvaret for driften ved Haukeland universitetssykehus som også omfatter virksomheten ved Kysthospitalet i Hagavik, Nordåstunet, Sandviken sykehus og Voss sykehus.

Fra 2008 har helseforetaket også ansvaret for driften av ambulansetjenesten, samt den akuttmedisinske kommunikasjonssentralen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg