Sykehuset ble åpnet den 2. januar i 1912 som Bergen kommunale sjukehus, før sykehuset 15 dager senere, den 17. januar 1912, var i full drift. Sykehuset var i begynnelsen et lokalsykehus i Bergen, og bygningsmassen bestod av blant annet en medisinsk avdeling, epidemisk avdeling, kirurgisk avdeling, administrasjon, vaskeri og kjøkken. I tillegg til driften av et lokalsykehus omfattet sykehuset også virksomheten til Lundegaardshospitalet, et sykehus for pasienter med tuberkulose og andre kroniske lidelser, og Haukeland Sykehus Sykepleieskole, tidligere kjent som Bergen Kommunale Sygepleieskole, en utdanningsinstitusjon etablert i 1908.
De neste 90 årene var sykehuset gjenstand for flere utbyggelser og moderniseringer. Blant annet åpnet kvinneklinikken i 1926, mikrobiologisk avdeling i 1935, nevrologisk avdeling og hudavdeling i 1952, samt nevrokirurgisk avdeling, psykiatrisk klinikk og avdeling for plastisk og rekonstruktiv kirurgi i 1967. I tillegg hadde det blitt gjort flere utvidelser av bygningsmassen. Blant annet stod bygningen for mikrobiologi, farmakologi og hygiene ferdig i 1963, sentralblokken i 1983 og sykehushotellet Haukeland Hotell i 1998.
I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket ble det etablert et helseforetak, med navn Helse Bergen, som skulle ha ansvaret for driften ved Haukeland universitetssykehus som også omfatter virksomheten ved Kysthospitalet i Hagavik, Nordåstunet, Sandviken sykehus og Voss sykehus.
Fra 2008 har helseforetaket også ansvaret for driften av ambulansetjenesten, samt den akuttmedisinske kommunikasjonssentralen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.