Lichen sclerosus et atrophicus
Hudutslettet ved lichen sclerosus et atrophicus.

Lichen sclerosus et atrophicus er en sjelden, kronisk hudsykdom som angriper hud og slimhinner i området rundt kjønnsorganene, av og til også andre hudområder. Sykdommen fører til at huden blir stram og hard, ofte med arraktige forandringer. Hudens overflate blir gjerne atrofisk, det vil si tynn og gjennomskinnelig. Tilstanden er omtrent ti ganger vanligere hos kvinner enn hos menn, debuterer vanligvis i 40–60-årsalderen, men kan også sees hos barn. Sykdommen medfører ikke forandringer i andre organer enn huden.

Faktaboks

Uttale
lˈichen sclerˈosus et atrˈophicus
Etymologi
av gresk leiken, ‘lav’, skleros, ‘hard’, og atrofia, ‘mangel på næring’
Også kjent som

Lichen sclerosus

Årsaker

Årsaken til sykdommen er ikke kjent.

Symptomene

Huden blir gradvis stram og hard med tynn og gjennomskinnelig overflate. Det kan oppstå spontane blødninger i huden. Ofte er det irritasjon og kløe, og eventuelt svie og sårhet som kan hemme seksuallivet. Hos menn kan forhuden affiseres og føre til at denne blir for stram til å kunne trekkes tilbake, – det oppstår en fimose.

Behandlingen

Behandlingen er sterke, lokale kortisonkremer, vanligvis gruppe 4. De fleste pasientene reagerer tilfredsstillende på denne behandlingen. Vedlikeholdsbehandling med sterk kortisonkrem én til to ganger i uken er ofte nødvendig for å hindre tilbakefall, særlig hos kvinner. Kirurgisk korreksjon av for stram forhud er et aktuelt tiltak for menn, der lokalbehandling ikke har gitt et tilfredsstillende resultat.

Prognose

Sykdommen er kronisk, men aktiviteten i utslettet kan opphøre og tilstanden gå over i en rolig fase. Utvikling av kreft i hudforandringene forekommer og kan vise seg som sår eller knuter. Dette er en svært sjelden komplikasjon til sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg