Lichen sclerosus et atrophicus, sjelden, kronisk hudsykdom som angriper hud og slimhinner i genitalregionen, av og til også andre hudområder. Sykdommen fører til at huden blir stram og hard med tynn og gjennomskinnelig overflate. Tilstanden er ca. 10 ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn, og er mest vanlig i 40–60-årsalderen, men kan også sees hos barn.

Årsaken til sykdommen er ikke kjent.

Symptomene, som består i de nevnte hudforandringene, utvikler seg langsomt. Det kan oppstå spontane blødninger i huden. Ofte er det irritasjon og kløe, og eventuelt svie og sårhet som kan hemme seksuallivet. Hos menn kan affeksjon av forhuden føre til at den blir for trang, og det oppstår en fimose.

Behandlingen er i første omgang sterke lokale kortisonkremer, vanligvis gruppe 4. De fleste pasientene reagerer tilfredsstillende på sterke kortisonkremer. Vedlikeholdsbehandling én til to ganger i uken er ofte nødvendig for å hindre tilbakefall.

Sykdommen er kronisk, men aktiviteten i utslettet kan opphøre og tilstanden gå over i en fredelig fase. Utvikling av kreft i hudforandringene forekommer og kan vise seg som sår eller knuter.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.