lichen sclerosus et atrophicus

Hudutslettet ved lichen sclerosus et atrophicus.

Artikkelstart

Lichen sclerosus et atrophicus er en sjelden, kronisk hudsykdom som angriper hud og slimhinner i området rundt kjønnsorganene, av og til også andre hudområder. Sykdommen fører til at huden blir stram og hard med tynn og gjennomskinnelig overflate. Tilstanden er omtrent ti ganger vanligere hos kvinner enn hos menn, og er mest vanlig i 40–60-årsalderen, men kan også sees hos barn.

Faktaboks

Uttale
lˈichen sclerˈosus et atrˈophicus
Etymologi
av gresk leiken, ‘lav’, skleros, ‘hard’, og atrofia, ‘mangel på næring’

Årsaker

Årsaken til sykdommen er ikke kjent.

Symptomene

Huden blir gradvis stram og hard med tynn og gjennomskinnelig overflate. Det kan oppstå spontane blødninger i huden. Ofte er det irritasjon og kløe, og eventuelt svie og sårhet som kan hemme seksuallivet. Hos menn kan forhuden rammes og føre til at den blir for trang, og det oppstår en fimose.

Behandlingen

Behandlingen er i første omgang sterke, lokale kortisonkremer, vanligvis gruppe 4. De fleste pasientene reagerer tilfredsstillende på sterke kortisonkremer. Vedlikeholdsbehandling én til to ganger i uken er ofte nødvendig for å hindre tilbakefall.

Prognose

Sykdommen er kronisk, men aktiviteten i utslettet kan opphøre og tilstanden gå over i en rolig fase. Utvikling av kreft i hudforandringene forekommer og kan vise seg som sår eller knuter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg