Lichen planus
Lichen planus viser seg ofte på underarmene som lilla knuter som er skarpt avgrenset fra øvrig, frisk hud.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Lichen planus på slimhinne
Lichen planus kan komme som et hvitt, nettaktig utslett (enantem) i munnslimhinnen.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Lichen planus er en hudsykdom med karakteristisk utslett bestående av mangekantede, blårøde, flate, små knuter (papler) i huden. Forandringer på slimhinner (enantem) er også vanlig. Sykdommen er sjelden og opptrer hyppigst i alderen 30–60 år.

Faktaboks

Uttale
lˈikjen planus
Etymologi
av gresk leiken, ‘lav’, latin planus, ‘flat’
Også kjent som

lichen ruber planus

Årsaken

Mekanismen antas å være en autoimmun T-cellereaksjon som retter seg mot basalcellene i overhuden. Det er holdepunkter for at basalcellene uttrykker et antigen, som oppfattes som fremmed for T-cellene. Bakgrunnen for dette er ikke kjent.

Symptomene

Symptomene er utbrudd av noen millimeterstore knuter med et typisk utseende. Knutene er mangekantede, flate, blårøde til fiolette, ofte med en grålig, voksaktig overflate. De kan være enkeltstående eller gruppert tett sammen, og fremhever det naturlige mønsteret i huden fordi knutene ofte er avgrenset av hudens rutemønster. Det kan også være forandringer i munnslimhinner og slimhinnene tilknyttet kjønnsorganene, der det oppstår gråhvite forhøyninger og drag , og i noen tilfeller overfladiske sår, som kan være smertefulle. Utslettet kan klø, i noen tilfeller kraftig. Hvis huden skades, for eksempel ved kraftig kløing, kan dette provosere frem nytt utslett, som da gjerne får et strekformet preg. Dette kalles koebnerfenomen og er typisk for denne sykdommen og for psoriasis.

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av det kliniske bildet, eventuelt understøttet med hudbiopsi, der den immunologiske reaksjonen mot basalcellelaget kan påvises ved hjelp av spesialmetoder.

Behandlingen

Behandlingen er symptomatisk, oftest brukes lokale kortikosteroider i form av kortisonkrem, som i de fleste tilfellene har tilstrekkelig effekt. Ved kraftige utbrudd kan det gis en tablettkur med systemiske kortikosteroider.

Prognosen

Prognosen er god. De fleste blir bra i løpet av ett til to år. Lichen planus i munnslimhinnen genitalslimhinnene kan ha et mer kronisk forløp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg