Lichen simplex, med kroniske forandringer av huden som skyldes langvarig kløing
Lichen simplex, med kroniske forandringer av huden som skyldes langvarig kløing
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Lichen simplex
Lichen simplex er ofte lokalisert i nakken, et sted der det er lett å komme til for å klø seg.
Lichen simplex
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lichen simplex er et kronisk kløende utslett. Kløingen medfører skade på huden og er sentral i utviklingen og opprettholdelsen av utslettet. Betennelsen som oppstår i huden vil igjen kunne forsterke kløen. Det kan ofte være vanskelig å si hva som kom først, kløen eller utslettet.

Symptomer

Utslettet sees hyppigst i nakken hos kvinner og på forsiden av leggene hos menn, og består i fortykket lichenisert hud, ofte med økt pigmentering med uskarp avgrensning.

Behandlingen

Behandlingen retter seg mot å bryte den onde sirkelen som kløingen opprettholder, dels ved å gjøre pasienten bevisst på sammenhengen, dels ved å bruke meget sterke kortisonkremer og kløestillende legemidler en periode. Som kløestillende legemidler brukes gjerne førstegenerasjon antihistaminer. Disse gir noe tretthet som bivirkning, og passer derfor best før sengetid. Tilbakefall er vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg