Lobulært carcinoma in situ (LCIS) er en tilstand hvor cellene som sitter i endepartiene av en brystkjertel vokser unormalt. Dette er ikke kreft eller forstadium til kreft, men celleforandringer som tilsier økt risiko for brystkreft hos den det gjelder. Forandringene finner man ofte fordi det er tatt vevsprøve fra brystet av annen årsak. LCIS danner ikke kul, men kan være i vevet i nærheten av en kul i brystet.

Det har ingen hensikt å fjerne området med LCIS fordi risikoen for brystkreft gjelder begge bryst, også områder der man ikke finner LCIS. I Norge anbefales mammografi årlig fram til man er 50 år etter at LCIS har blitt diagnostisert. I alderen 50–69 år anbefales mammografi annethvert år i mammografiprogrammet. Hvis LCIS diagnostiseres hos en kvinne på over 70 år, anbefales mammografi annethvert år til det har gått 10 år etter diagnosen. Deretter ingen kontroll. For kvinner i alder 50–60 år som har førstegradsslektning med brystkreft, anbefales årlig mammografi etter at det er påvist LCIS.

I enkelte tilfeller der LCIS oppdages hos kvinner med mye brystkreft i familien, kan det diskuteres om alt brystkjertelvev bør fjernes som forebyggende tiltak. Dette kalles mastektomi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg