Lymfangioleiomyomatose er en sjelden lungesykdom som stort sett rammer kvinner i fertil alder. Sykdommen kjennetegnes av et økt antall glatte muskelceller i lungene i tillegg til at det dannes cyster i lungevevet. Dette gir tung pust. Noen pasienter lever lenge med en feilaktig astmadiagnose før den endelige diagnosen blir stilt.

Faktaboks

Uttale

lymf-angio-leio-myo-mat'ose

Etymologi

av gresk lympha, 'vann, væske', angeion, 'åre, kar', leios, 'glatt', mys, 'muskel', -oma, 'svulst' og -osis, 'tilstand, sykdom'

Også kjent som
LAM

I tillegg til tung pust har disse pasientene en tendens til å få pneumothorax (sammenfall av lungen som følge av luftlekkasje til pleurahulen), pleuravæske (lymfevæske i pleurahulen) og blodig oppspytt (hemoptyse).

Diagnose

Diagnosen stilles ved hjelp av sykehistorien, CT-undersøkelse av lungene og eventuelt vevsprøve fra lungen. Hos pasienter med typisk sykehistorie og CT-funn er det ikke alltid nødvendig med vevsprøve.

Årsaker og behandling

Man kjenner ikke årsaken til lymfangioleiomyomatose, og det finnes ingen kurativ behandling. I løpet av de siste årene har man begynt å bruke sirolimus, et legemiddel som i utgangspunktet brukes for å hindre at transplanterte organer avstøtes, for eksempel etter nyretransplantasjon.

Sykdommen har en tendens til å bli verre med tiden, og sirolimus ser ut til å kunne bremse denne progresjonen. Ved langtkommen sykdom kan det være aktuelt med lungetransplantasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg