Marsjbrudd er et tretthetsbrudd i mellomfotsbena (metatarsalbena), og har fått navnet sitt fordi det tidligere var hyppig blant utrente soldater etter en lang marsj. I dag er det vanligst hos idrettsutøvere som løper eller hopper mye.

Årsak

Den vanligste årsaken er endring i treningsmønster eller mengde, for eksempel for stor treningsbelastning etter et treningsopphold, økning av treningsmengde over kort tid eller bytte av treningsunderlag. Kvinner er mer utsatt enn menn, fordi de har lavere bentetthet og lavere muskelstyrke som kan redusere belastningen på skjelettet. Andre risikofaktorer er dårlig ernæringsstatus, vitaminmangel og kalsiummangel.

Behandling

Behandlingen er stort sett konservativ, og bare noen ytterst få blir operert. Bruddet leger gjerne seg selv på fire til seks uker dersom overbelastningen opphører. Avlastning og gips i fire til seks uker er aktuelt. Deretter er rehabilitering med styrketrening og endrede treningsvaner viktig. Det kan ta lang tid å bli bra etter tretthetsbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg